Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

За трети пореден път: Оксфорд е най-добрият университет в света

Снимка: Guliver / Getty Images

Оксфордският университет оглави за трета поредна година класацията на Times Higher Education за най-добрите университети в света. На второ място остава Кеймбриджкият университет, а челната тройка завършва Станфордският университет.

Класацията се доминира от САЩ, където се намират цели 24 от 50-те най-добри университета в света.

В топ 10 попадат още Масачузетският технологичен институт (MIT), Калифорнийският технологичен институт, Харвардският университет, Принстънският университет, Йейлският университет, Импириъл Колидж Лондон и Чикагският университет.

На 11 място е Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих(ETH), който е най-високо класираният университет извън англоезичния свят.  Останалите водещи университети в континентална Европа са Мюнхенски университет Лудвиг-Максимилиан(LMU Munich), който заема 32-о място, Karolinska Institute в Швеция на 40-о място, френският Paris Sciences et Lettres на 41-о място и Хайделбергски университет в Германия, който е остава на 47-о място.

Най-добрият университет в Азия за 2019 г. е китайският Университет Цинхуа(Tsinghua University), който заема 22-о място, като след него се нареждат Националният университет на Сингапур на 23-о място и Пекинският университет на 31-о място.

Единственият български университет, който влиза в класацията, е Софийският университет „Свети Климент Охридски".

Класацията на Times Higher Education се изготвя на базата на проучване, в което участват над 10 000 представители на науката и университетите от 138 страни от целия свят.

Вижте пълния списък тук.

още по темата
още от Класации