Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Париж, Хонконг и Сингапур са най-скъпите градове за живот в света

226

Снимка: Shutterstock

Париж е най-скъпият град за живот в света, наред с Хонконг и Сингапур. Това посочи новото годишно проучване на Economist Intelligence Unit, предава Би Би Си. 

За първи път от 30 години първите три града в класацията имат равни показатели, показва изследването. То сравнява цените на 160 основни стоки в 133 от богатите градове по света.

Мегаполисите на развиващите се пазари, като Москва и Истанбул, слизат много надолу в класацията, главно заради инфлация и обезценяване на националните валути. Именно икономическата криза превърна Каракас в един от най-евтините градове в света. В последната десетка попадат още Дамаск, Карачи, Буенос Айрес и Ню Делхи.

Френската столица бе класирана на второ място като най-скъп град през миналата година, сега е на първо. Тя е в топ 10 на най-скъпите градове от 2003 г. насам и там наистина е много скъпо за живеене, коментират авторите на проучването. Транспортът, алкохолът и тютюневите изделия са единствените неща, които са на същите цени в други европейски градове. Средната цена на една дамска подстижка в Париж например е 119,04 долара. В Цюрих тя е 73,97 долара, а в японския град Осака - 53,46 долара. 

Европейските градове имат най-високи разходи на домакинствата в света, на личната грижа, както и в категорията "Забавление". 

Ето как изглежда класацията на най-скъпоите градове в света:

1. Сингапур

2. Париж (Франция)

3. Хонконг (Китай)

4. Цюрих (Швейцария)

5. Женева (Швейцария)

6. Осака (Япония)

7. Сеул (Южна Корея)

7. Копенхаген (Дания)

7. Ню Йорк (САЩ)

10. Тел Авив (Израел)

10. Лос Анджелис (САЩ)

Инфлацията и колебанията на валутата са спомогнали да възникнат промени в тазгодишната подредба. Градове в Аржентина, Бразилия, Турция и Венецуела имат остър спад на разходите за живот. Каракас във Венецуела имаше инфлация близо 1,000,000% миналата година, което наложи правителството да пусне нова валута. Той е класиран сред най-малко скъпите градове тази година. 

Economist Intelligence Unit твърди, че за последната година е имало по-голям брой градове по света, които са станали по-евтини за живот. Причината е влиянието на политическите и икономически сътресения. 

Ето и най-евтините градове в света, в сравнение с останалите градове в други части на земята.

1. Каракас (Венецуела)

2. Дамаск (Сирия)

3. Ташкент (Узбекистан)

4. Алмати (Казахстан)

5. Бангалор (Индия)

6. Карачи (Пакистан)

6. Лагос (Нигерия)

7. Буенос Айрес (Аржентина)

7. Ченай (Индия)

8. Ню Делхи (Индия)

още от Класации
18
Сряда
Септември