Затвори

САЩ доминират класацията за университетите с най-добра репутация в света

Снимка: Guliver / Getty Images

Цели 43 американски университета попаднаха в топ 100, а 8 - в топ 10, в класацията на висшите учебни заведения с най-високо реноме в света за 2018 г. на Times Higher Education.

На първо място за 8-ма поредна година е Харвардският университет, следван от Масачузетският технологичен институт и Станфордският университет.

Топ 5 се допълва от английските Кеймбридж и Оксфорд, съответно на 4-то и 5-то място, които са единствените университети извън САЩ, влизащи в топ 10.

В топ 10 влизат още Калифорнийският университет - Бъркли, Принстънският университет, Йейлският, Калифорнийският - Лос Анджелис и Чикагският университет.

Старият континент може да се похвали с общо 33 представителя, от които най-много идват от Великобритания - 8, Германия - 6 и Нидерландия - 5. Водещата позиция в континентална Европа заема Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих, който се класира на 22-ро място.

Лидер в Азия е Токийският университет, който заема 13-та позиция, докато Китай може да се похвали с 6 университета в топ 100, сред които университетът „Цинхуа" на 14-та позиция и Пекинският университет на 17-то място.  

За първи път от 2011 г. насам в класацията влиза и висше учебно заведение от Индия.

Класацията на Times Higher Education се изготвя на базата на проучване, в което участват над 10 000 представители на науката и университетите от 138 страни от целия свят.

Вижте пълния списък тук.

 
още от Класации