Затвори

Колонката на Ричард Брансън: Каузите, които подкрепям със страст

Снимката е специално предоставена от Virgin Management и е обект на авторски права

Какво е да си предприемач и да развиваш бизнес? Това е твоят личен, велик опит да направиш света по-добро място. 

Ако си редовен читател на тази колонка, знаеш, че често призовавам начинаещите предприемачи да мислят за това как техните бизнес идеи ще помогнат на хората. Това е най-добрия път към успеха и най-страхотното чувство на света. 

Предприемачите често са свързани с дарителството. Когато бях тийнейджър екипът ни в списание Student magazine създаде Student Advisory Center - център за консултации, който подкрепяше млади хора. Тогава за пръв път видях смисъла от помощта и консултациите и реших някой ден да се фокусирам върху филантропията. През 2004 г. стартирахме Virgin Unite, нашата нестопанска фондация, която се занимава със социални проблеми и проблеми на околната среда. 

Инициативата "The B Team", зад която застанахме е добър пример как нашите нестопански методи работят: глобални бизнес лидери заедно налагат по-добри начини на правене на бизнес, за доброто на хората и на планетата. 

Няма нужда да гледаме надалеч, за да видим, че алчността създава много големи вреди по света. Все още излизаме от глобална финансова криза, за която бизнесът изигра голяма роля. Твърдо вярвам, че лидерите трябва да действат така, че да избегнем нова подобна катастрофа. Инициативи като "The B Team" ще помогнат да създадем свят, в който бизнесът е движеща сила не само за печалби, но и за социални и екологични ползи. 

Имам щастието да подкрепям множество каузи - заставам зад усилията за борба с климатичните промени, защитата на океаните, борбата за реформа в лекарствената политика на САЩ и работата за прекратяване на смъртното наказание. 

Имайте предвид обаче, че даряването не винаги означава даване на пари. Всички ние можем да даваме повече от нашите време и енергия, за да помагаме за каузи, които си заслужават.  

Преди време бях във Вашингтон на шествието за борба с климатичните промени, заедно със 150 000 души. Вървях редом с Ал Гор, бившия американски вицепрезидент, и с Шарън Бъроу - моя колега лидер в "B Team", както и с почитаемия главен секретар на Международната конфедерация на търговските съюзи. 

Участието в марша ми напомни за моята първа демонстрация през 1968 г., пред Американското посолство в Лондон - протест срещу Виетнамската война. Сега вярвам, както вярвах е тогава, че силата на хората, сплотени заедно от една кауза, е начинът да се подкрепят инициативи, за които ни е грижа, и че като се обединяваме и заставаме зад нещо заедно, ще променим света. 

Моите години опит в бизнеса и филантропията от тогава насам ме научиха да гледам на предизвикателствата по различен начин. Климатичните промени - No.1 заплахата за планетата ни, също така са възможност за иновации. 

Когато научих, че почти всички технологии, необходими за редуциране на емисиите вече съществуват, реших твърдо да започна да ги налагам в света.

Инвестирането в чиста енергия е най-добрият начин да се създават работни места и да се стимулира прогресът. Така че нашият екип съоснова Carbon War Room, организация която трансформира глобалната употреба на енергия, създава чисто бъдеще и ниски нива на въглероден диоксид. Нашата визия е за свят, в който пазарните бариери не спират печеливши решения за намаляване на въглеродните емисии.

Мога да продължавам с дни да коментирам каузите, към които изпитвам страст! Изключително съм благодарен, че толкова често съм свидетел на най-иновативните и вдъхновяващи инициативи, които някога са създавани. 

Благодарен съм, че мога да подкрепя толкова много от тези каузи и окуражавам всички да открият към какво имат личен искрен интерес и да използват работата си и гласовете си, за да направят света ни едно по-добро място. 

 

Всеки читател на „МениджърНюз“ може да задава своите въпроси към Ричард Брансън на имейл: RichardBranson@nytimes.com. Сътрудниците на световно известния предприемач съветват да посочвате името си, страната, имейл-адреса и сайта където четете колонката.

© 2017 Ричард Брансън (Разпространява се от The New York Times Syndicate)

СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ПРАВАТА THE NEW YORK TIMES SYNDICATE ПРЕДУПРЕЖДАВАТ, ЧЕ НИКАКВА ЧАСТ ОТ КОЛОНКИТЕ НА РИЧАРД БРАНСЪН НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА, КОПИРА И ПРЕРАЗКАЗВА без тяхното изрично писмено съгласие. Текстовете на Ричард Брансън в България се регулират по принципите на авторското право. 

 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йонуц Фаркаш, регионален мениджър за България, Албания, Македония и Косово на Schneider Electric

Снимка: Юлиян Донов

Теофил Петров е изпълнителен директор на Green Life Development. Част е от екипа от 2007 г., като преди това заема позицията финансов директор. Има дългогодишен опит като старши финансов експерт, финансов мениджър и финансов директор в български холдинги в сферата на производството, търговията и енергетиката.

Снимка: Юлиан Донов

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.02.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 20.02.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.69527
0.589877
CNY
10
2.49819
4.0029
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.2183
0.450796
RUB
100
2.79776
35.7429
USD
1
1.58495
0.630935