Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

3 истини за парите, които научих твърде късно

9536

Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на книгата „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Занимавам се с финанси и икономика от над 23 години, но когато бях по-млад си мислех, че всичко ми е ясно и не се вслушвах особено в думите на хората, с които се срещах. С възрастта и опита осъзнах, че не е нужно сам да откривам колелото, а просто да използвам мъдростта на останалите. В тази статия ще ви представя 3 истини за парите, които ми се искаше да науча по-рано в живата си.

1. Парите са само средство, а не цел

Сигурен съм, че всеки от нас е чувал това и преди. Въпросът е дали го разбираме напълно и дали го прилагаме в нашия живот. Когато започвам да работя индивидуално с нов клиент, първият въпрос, който задавам е „Каква е твоята цел?“ („Какво искаш да постигнеш?“). Често чувам „готови“ отговори от сорта на „1 милион лева“, „да стана богат“ или „финансова свобода“. Интересното идва, когато задам следващия си въпрос: „Какво ще правиш, когато постигнеш целта си?“. По-малко от 1% са мислили върху това и могат да ми отговорят, без да се замислят. Останалите започват да търсят „правилния“ отговор и се спират на „ще пътувам повече“, „ще си почивам“ или „аз да ги имам, пък после ще му мисля“. Това показва само едно – повечето от нас приемат парите като цел, а не като средство. За да съм честен, е лесно да говориш как парите не са всичко, как не ти носят щастие и други подобни, когато ги имаш. Аз достигнах ниво на доходи и активи, които ми позволяват да живея добре и да не мисля дали ще имам пари, за да изкарам месеца или да избирам един продукт, само защото е по-евтин. Но не винаги е било така. Когато завърших средното си образование имах много знания за финансите в главата ми, но не прилагах нищо от тях и джобовете ми бяха празни. И така, през следващите близо 12 години моята цел беше да изкарвам повече пари, да спестявам част от тях, да ги инвестирам и така да имам още повече средства. Даже си бях поставил цел – да имам 1 милион лева до 10 години. Нещата се промениха, когато за първи път наистина чух въпроса „Какво ще правиш с тези пари?“ и тогава лъсна истината – не се бях замислял сериозно по темата. Можех да замажа положението и да кажа, че ще пътувам повече или „живея живота на мечтите си“, но нямаше да съм честен. Тази сума, сама по себе си, нямаше да ми донесе нищо. Нямаше да ме направи по-щастлив. Сигурно ще прозвучи преувеличено, но тази история промени живота ми. Сега, на първо място са истинските ми цели, а след това са парите, които ще ми трябват, за да ги постигна.

още от Коментари
24
Петък
Май