Затвори

4 неща, които трябва да знаем за биткойна като инвестиция

Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Напоследък много се говори за криптовалутите и ръста в техните цени. Това веднага привлече интереса на доста рисково настроени хора, които искат да изкарат бързи пари. Резките промени в цената на биткойна и останалите виртуални валути обаче, ясно показаха, че освен да се печели, може и да се загуби от тази нова „инвестиция“. В тази статия ще ви представя 4-те основни неща, които трябва да знаем, ако сме решили да вложим парите си в някоя от популярните криптовалути.

  1. Дали биткойнът e инвестиция?

Ще използвам отново определението, което дава нобеловия лауреат Уилям Шарп, а то е, че в широк смисъл думата „инвестиция“, означава „да се разделиш с парите си днес, за да получиш по-голяма сума в бъдеще“. В този смисъл, криповалутите са вид инвестиции, защото всички очакват техните цени да се повишават и да спечелят от вложенията си. Въпреки това, биткойнът не се вписва в моето разбиране за актив, който има солидна основа да увеличава своята стойност, и аз да изкарам пари от това. На настоящия етап, криптовалутите са просто спекулативен инструмент, който носи в себе си огромен риск и също толкова голяма вероятност за печалба или загуба.

Към момента, аз не притежавам биткойн или друга подобна виртуална валута, но това може да се промени в бъдеще. В моя инвестиционен портфейл съм предвидил около 5% от средствата ми да ги инвестирам в подобни високорискови активи. Това препоръчвам и на вас – ако криптовалутите ви привличат и искате да станете част от новата революция (или поредния балон), да вложите само малка част от вашите пари в биткойн, Ethereum или друга онлайн валута.

Като стана въпрос за различните виртуални валути, внимателно си избирайте в коя от тях да инвестирате, защото те много приличат на различните технологични стандарти, при които само един от тях се налага на пазара, а другите просто изчезват. Същото ще се случи и с криптовалутите – една или две ще бъдат подкрепени от различни страни, банки и корпорации и те ще останат, а другите ще се използват само от ограничен кръг от хора. Това се е случвало много пъти в досегашната история с различни финансови инструменти.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 17.01.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 17.01.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.66114
0.601996
CNY
10
2.49061
4.01508
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.20828
0.452841
RUB
100
2.81877
35.4765
USD
1
1.60275
0.623928