Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

5 факта, които ще ви накарат да инвестирате

125

Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на книгата „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Нормално е да изпитваме известен страх да инвестираме на фондовите пазари, ако никога не сме го правили преди това. Знам, че никой не обича да губи пари, но борсата няма нищо общо с хазартна игра и се подчинява на определени правила и тенденции. В тази статия ще ви представя 5 факта за най-популярният индекс в света – S&P 500, базирани на неговото движение от 1928 до 2017 година. Сигурен съм, че те ще ви накарат сериозно да се замислите за инвестиране в акции и борсово търгувани фондове (ETFs) и да не се притеснявате толкова за възможните бъдещи спадове.

1. Движенията нагоре продължават по-дълго от тези надолу

Вече 9-та поредна година американската икономика е в подем и това се отразява на цените на акциите на 500-те най-големи компании в САЩ. На някои хора това може да изглежда странно и необичайно, но всъщност се е случвало много пъти в досегашната история на индекса. С малки прекъсвания, между 1980 и 2000 година има почти непрекъснат възход. В същото време, движението надолу е характерно само за няколко периода и то максимума е бил от 4 години – след Голямата депресия и кризата от 2008 година.

2. Върховете са по-големи от спадовете

Всички сме чели или чували за големите кризи на борсата. През не толкова далечната 2008 година, S&P 500 падна с близо 37%, а през 1931 година с над 43%. Ако сме инвестирали само в тези години, загубите ще са наистина болезнени. За щастие, върховете са много повече и по-големи от спадовете. През 1954 година индексът се повишава с над 52%, а 4 години след това - с над 43%. Само за последните 10 години има две, в които S&P 500 направи над 25% - 2009 и 2013 година. Ако песимистите виждат само лошите периоди, оптимистите ще открият почти четири повече години с положителна доходност, а реалистите знаят, че средногодишната доходност на този индекс е около 10% за последните близо 100 години.

още от Коментари
26
Петък
Април