Затвори

5 ситуации, в които да продадем нашите инвестиции

Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Въпреки че съм голям привърженик на стратегията „купи и дръж“ (buy & hold), има много ситуации в които е подходящо да се отървем от нашите лоши инвестиции или да продадем с добра печалба добрите ни вложения. Но кога е подходящият момент да се разделим с нашите акции, ETF-и, дялове от взаимни фондове или други инвестиции?

За да не си задаваме този въпрос непрекъснато и да прекарваме дни в задълбочени размисли дали да го направим или не, е добре да имаме добра стратегия за излизане (exit strategy). Тя представлява набор от правила и критерии, които ни помагат да установим дали е време да излезем от дадена позиция. Добре подготвената и подходяща стратегия може да ни помогне да увеличим печалбите си и да намалим загубите си. В тази статия ще ви представя моите 5 ситуации, при които е добре да помислим за продажба на инвестициите ни.

1.Инвестициите ни са в лош сектор или пазар

Ако сме вложили парите си в компания, която изпитва временни трудности, е добре да изчакаме с продажбата, за да видим дали ръководството ще успее да я измъкне от кризата. Не стоят така нещата, ако нашите инвестиции са в сектор, който запада и няма никакви признаци да се възстанови. Има доста такива браншове, които „залязват“ (някои бавно, а други наистина бързо), в резултат на развитие на технологиите и потребителските навици.

Колкото и да сме привърженици на дадена сфера, не бихме инвестирали в печатни медии, верига от обменни бюра, преводачески агенции, видеотеки, подземен въгледобив или други подобни, нали? Тези сектори са преживели своя разцвет и сега залязват. Ако имаме инвестиции в тях, е по-добре да ги продадем. Има толкова много други възможности, че не си заслужава да влагаме парите си в сфери и компании от миналото.

2.Инвестирали сме в надценени компании

Освен да знаем кога да се освободим от губещите инвестиции, трябва да помислим и кога е моментът да продадем добрите си активи на печалба. Не е ли това основната ни цел – да спечелим от нашите вложения? Въпросът е как да разберем дали даден актив е надценен, т.е. може би е достигнал своя връх и шансът да понижи цената си е значителен.

Един коефициент, който може да ни ориентира е Цена/Печалба (price-to-earnings или P/E). Това е един от основните показатели, които използват инвеститорите и показва след колко години ще си върнем инвестицията (хипотетично), при сегашното ниво на печалба и цена на акцията. Много трудно е да се каже каква стойност на коефициента е нормална, като зависи много от индустрията, в която оперира компанията. Все пак, се счита за здравословно той да е не по-голям от 20 и колкото по-нисък е P/E, толкова по-подценена (и добра за инвестиции) е компанията.

Разбира се, има сектори като технологичния, където нормалната стойност на този коефициент е между 30 и 40, но трябва много да внимаваме дали тези бъдещи очаквания имат стабилна основа или се базират на слухове и масова еуфория. Има една много популярна поговорка в света на инвестициите - „Купи слуха, продай новината“, но истината е, че някой път новината изобщо не идва. И така, ако смятаме, че компанията, в която сме инвестирали, е достигнала своя пик и не сме убедени в бъдещото ѝ развитие, е време да продаваме и да потърсим други активи.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68446
0.593662
CNY
10
2.50612
3.99023
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19465
0.455654
RUB
100
2.66801
37.4811
USD
1
1.68446
0.593662