Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

5 урока за личните финанси, които научих твърде късно

Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

 

Преди няколко месеца навърших 37 години и си спомних за една от най-големите промени в моя живот. Преди 7 години навлязох в една нова за мен сфера – тази на личните финанси. Това ми подейства като шамар и промени изцяло светогледа ми за парите и тяхното управление.

По това време бях типичният корпоративен служител, облечен в скъп костюм, но живеещ от заплата до заплата, и с няколко кредита. Въртях се като хамстер в някаква омагьосана въртележка, от която не знаех как да изляза. Сега, положението ми е доста по-добро и искам да споделя с вас уроците, които научих за тези години. Колкото по-рано ги приложите в живота си, толкова по-скоро ще излезете от въртележката.

  1. Не можех да си позволя живота, който водех

Най-големият урок, който научих беше, че съм водил живот, който не мога да си позволя. Ако харчиш всеки лев, който изкараш, и в края на месеца чакаш превода на заплатата като Коледа, нещата са ясни. Лошото е, че не го осъзнаваш, докато се въртиш на въртележката с бясна скорост. Работата се превръща в твоя живот и няма как да е иначе, след като прекарваш с колегите си повече време, отколкото със семейството и приятелите си.

Купувах си всичко, което си харесах. Работех много, изкарвах добри пари и си бях „заслужил“ да си купя по-скъп часовник, нови обувки или модерна вратовръзка. Исках да изживея всичко на момента и да превърна малкото ми свободно време в чиста проба удоволствие. Когато парите свършваха, на помощ ми идваха най-добрите приятели – кредитната карта и овърдрафта. Да, парите трябва да се връщат, но не сега, а някога в бъдещето, когато ще получавам още по-висока заплата. Както разбирате, по-високото възнаграждение и бонусите не отиваха за погасяване на заемите, а за по-скъпи покупки, от които имах нужда, за да се чувствам по-добре и да докажа колко съм успешен.

Осъзнах, че няма да издържа още дълго по този начин и съм развил зависимост към заплатата, която ми осигурява всеки месец нова доза покупки и е входния ми билет за света на лесните пари (кредитите). Отказването беше доста трудно. Реших да погася всичките си заеми (включително жилищен) само за няколко години, да направя авариен фонд за непредвидени разходи и да започна да спестявам и да инвестирам.

още от Коментари
16
Събота
Ноември