нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Изправена пред трудни решения

Снимка: Getty images

Швейцарската банка Credit Suisse изпитва сериозни финансови болки, след като направи няколко грешни стъпки една след друга. Банката би трябва да се справи с тези проблеми, но тя не може да си позволи повече грешки, пише Маркъс Ашуърт за Блумбърг.

Бизнесът й за управление на богатството е най-ценният ѝ актив, като съществува реална опасност именно неговата репутация – особено сред азиатските и близкоизточните клиенти му клиенти, да се влоши заради лошото управление на риска от кредитора, лъснало след краха на Greensill Capital и Archegos.

Финансовата институция има ново ръководство, като Антонио Орта-Осорио незабавно поема поста на председател на борда. Не по-малко важен е опитният бивш изпълнителен директор Bank of America Кристиан Майснер, които ще поеме контрола върху подразделение за инвестиционно банкиране на компанията.  Главният изпълнителен директор на Credit Suisse Томас Готщайн засега запазва поста си, тъй като го зае сравнително скоро. Началото на управлението му обаче не може да се определи като добро. По време на конферентен разговор във вторник главният изпълнителен директор посочи пристигането на Антонио Орта-Осорио като шанс за преоценка на стратегията на банката, предаде Блумбърг Нюз.

След серия уволнения заради премеждията с Archegos и Greensill, не малка група висши банкери  се оказаха без работа. Непосредствената нужда в момента е от силно ръководство, което може да укрепи кораба и да задържи на най-добрите служители във фирмата в този труден за нея момент .

Загуба преди облагане с данъци от 900 млн. швейцарски франка (960 млн. щатски долара) за първото тримесечие, намаляване на дивидента с две трети и прекратяване на обратното изкупуване на акции са достатъчно лоши сами по себе си. Истинският риск за задържането на талантите обаче идва от това, че фонда за бонуси ще бъде намален значително.

За да си върне доверието на служителите и акционерите, Credit Suisse трябва да предприеме решителни действия за справяне с всички проблеми и да излезе със становище за това как възнамерява да изглежда като компания в бъдеще.

Ако не беше катастрофалното отписване на 4,4 млрд. долара заради няколко грешни стъпки, кредиторът всъщност щеше да регистрира добро начало на годината. Според компанията основното съотношение на капитала от първи ред все още е 12%, а коефициентът на покритие на ликвидността е над 200%, което ще рече, че фундаментите на институцията са стабилни.

Въпреки това, загубите, свързани с финансираните от Greensill фондове на веригата за доставки и трансакциите с Archegos не могат да бъдат изчислени изцяло количествено, като неясни остават и потенциалните регулаторни и правни експозиции на Credit Suisse. Иначе казано, финансовата болка може да се влоши. Другият вариант е до края на годината тези случаи да бъдат забравени, стига Credit Suisse да използва случилото се като възможност да преразгледа културата си на поемане на риск.

Тя може да помисли внимателно върху своя ангажимент към компании за придобиване със специална цел (SPAC). Credit Suisse е един от най-агресивните застрахователи на този сегмент на пазарите на дялов капитал.

Преодоляването на проблема с Greensill ще бъде скъпо, но относително лесно. Финансирането по веригата на доставки не е жизненоважно за банката. По-трудното в случая е балансирането между задълженията към акционерите и към инвеститорите във фондовете, свързани с Greensill. Всяко решение, което не би удовлетворило тези инвеститори, ще се отрази на бизнеса на компанията с частно богатство и управление на активи. Репутацията се гради с десетилетия, но се губи бързо. Този факт е от особено значение, имайки предвид, че най-стабилният път за растеж на швейцарската банка е добавянето на пари от частни и институционални клиенти.

Изчисленията в случая с Archegos са по-трудни. Основните брокерски услуги за хедж фондове и семейни офиси са ключова част от бизнеса на Credit Suisse – тя на практика не може да оперира без достъп до най-активните и обикновено най-печелившите си клиенти.

Това, което трябва да притеснява висшето ръководство, е че Credit Suisse остана собственик на най-голям обем от губещите активи на Archegos, след като други финансови институции се измъкнаха бързо от ситуацията. Дори ако оставим настрана провалите в оценката на риска, банката просто не реагира достатъчно бързо и не беше подготвена с адекватно обезпечение. Едва след поредната разпродажба на пожар в понеделник Credit Suisse успя да сложи край на загубите си – седмица по-късно от своите конкуренти.

Това се очертава като поредната трудна година за сектора на инвестиционното банкиране, като Credit Suisse изглежда в особено лоша позиция. Местният й конкурент UBS Group AG се представя добре, акцентирайки върху разликите между двете фирми. Слуховете за сливане между двете швейцарски институции никога не изчезват напълно, но сега може да придобият нова сила. Частният капитал също може да опита да се възползва от възможността за нова придобивка при всеки момент на слабост. За това е важно новото ръководство да започне да предприема проактивни действия още сега.

още по темата
още от Коментари