Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Демократите в САЩ не бързат с процедура по импийчмънт на Тръмп. Но, изглежда се готвят за нея

Снимка: Guliver / Getty images

Каквото и да последва, не го наричайте импийчмънт. Демократите от Камарата на представителите на САЩ внимават да не избързват със започване на процедура по импийчмънт на президента Доналд Тръмп след публикуването на доклада на Робърт Мълър въпреки призивите на влиятелни конгресмени и кандидати за президентските избори през 2020 година. Но докато Конгресът започваше отново работа в понеделник, плановете на Демократическата партия за надзор и разследване започват да приличат много на подготовка за започване на разследване за импийчмънт. В някакъв момент разликата ще се окаже политическа, а не практическа.

"Не мисля, че има магически момент, в който процедурите стават "наистина" процедури по импийчмънт", казва Джош Чафец, преподавател от правния департамент на университета "Корнел".

В четвъртък предстои Комисията по юридически въпроси на Камарата на представителите на САЩ да изслуша показанията на главния прокурор Уилям Бар въпреки съпротивата на администрацията. Надзорната комисия на Камарата на представителите постигна споразумение с Белия дом за свидетелски показания тази седмица по разрешителните за достъп до класифицирана информация. Комисията по разузнаване проучва финансовите връзки на Тръмп. А комисията по бюджетен надзор се занимава с данъчните декларации на Тръмп.

"Камарата има толкова широки надзорни правомощия, че наистина няма значение дали се стремят към импийчмънт, приемане на закон, надзор на дейността на изпълнителната власт или друго", каза Чафец. "В крайна сметка, имайки предвид правомощията на Камарата, не мисля, че има особено значение дали използват думата "импийчмънт", или не".

Председателката на Камарата на представители Нанси Пелоси подчерта, че вратата към импийчмънт нито е отворена, нито е затворена. Вместо това, казва тя, Конгресът възприема подход, при който упражнява стъпка по стъпка ролята си на контрол на изпълнителната власт. Предстои да видим докъде ще доведе това и тогава обществото ще може да реши.

Макар че републиканците и други във Вашингтон са готови да оставят в миналото доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, демократите в Конгреса все още се борят да получат достъп до него. Председателят на комисията по юридически въпроси на Камарата на представителите Джеролд Надлър, демократ от Ню Йорк, изиска пълно и нередактирано копие на 400-страничния доклад и материалите, на които се основава. Освен това той иска Мълър да свидетелства пред комисията до 21 май.

Пелоси спомена, че Конгресът може да има повече за казване по въпроса за импийчмънта, след като конгресмените - и американската общественост - анализират разкритията от двегодишното разследване на руската намеса в изборите през 2016 г. и възможното възпрепятстване на правосъдието от страна на Тръмп.

"Той е негоден във всяко отношение за президент на САЩ", заяви Пелоси в интервю за АП по-рано този месец. "Достатъчно ли е това, основание ли е за импийчмънт? Е, зависи от това, което ще видим в доклада".

Пелоси казва, че "поставя много висок праг пред импийчмънта, защото този въпрос е много поляризиращ за страната".

В много отношения Демократите от Камарата се опитват да получат всичко наведнъж - продължавайки разследванията, които могат да послужат като прелюдия за процедура по импийчмънт, без да предприемат политически рискованата стъпка да го нарекат така.

Поддържането на този сложен баланс отразява неотдавнашните проучвания, които показват, че американците искат да получат повече информация, но са разделени. Проучване на АП и Националния център за изследване на общественото мнение (NORC) преди публикуването на доклада този месец показа, че дори след приключването на разследването на Мълър, 53 на сто смятат, че Конгресът трябва да продължи да проучва връзките на Тръмп с Русия, а 45 на сто смятат, че не бива. Подобен (53 на сто) е делът на тези, които смятат, че Конгресът трябва да предприеме стъпки за импийчмънт на Тръмп, ако се открие, че той е възпрепятствал правосъдието, дори да не е имал нередни контакти с Русия.

Някои влиятелни демократи, включително конгресменката от щата Ню Йорк Александрия Окасио-Кортес и кандидатите за президентската номинация на Демократическата партия Елизабет Уорън и Бето О'Рорк, призоваха Камарата на представителите да започне процедура за импийчмънт. Други обаче се въздържаха.

За много демократи от Камарата, особено новоизбрани през 2018 г. лица, представляващи райони, в които Тръмп спечели, да гласуват в Камарата за започването на процедура за импийчмънт може да се окаже политически рисковано.

Сара Байндър, преподавателка по политически науки в университета "Джордж Вашингтон", каза, че докато тези противоречиви течения съществуват във фракцията на Демократическата партия в Камарата на представителите, "Пелоси има интерес да забавя движението в посока импийчмънт, но да държи администрацията отговорна за първите две години на Тръмп на поста".

На този етап, независимо дали Конгресът извършва надзорна дейност, или води процедура по импийчмънт, инструментите са като цяло едни и същи - призовки и искания за документи, изслушвания, разследвания.

Но това може да се промени, тъй като Тръмп отхвърля изпратените до служители от администрацията призовки за даване на показания и пречи на Конгреса да получи допълнителна информация.

Бар, който се очаква да се яви утре пред комисията по юридически въпроси на Сената, където републиканците имат мнозинство, информира Камарата, че може да не се появи на следващия ден, ако демократите настояват служители на комисията от двете страни да го разпитват след конгресмените. Без да се признават за победени, демократите насрочиха за утре гласуване в комисията, с което да позволят на служителите да задават въпроси.

В кратко интервю вчера Пелоси заяви, че Бар би "възпрепятствал Конгреса", ако реши да не свидетелства. Свидетелите, подчерта тя, не могат "да казват на комисията как да провежда разпитите си".

Това напрежение води към правна битка, която ще подложи на изпитание баланса между изпълнителната и законодателната власт и може да стане определящ момент за този Конгрес и тази администрация.

Изходът остава несигурен. Не е изобщо ясно дали Камарата някога ще успее да повдигне наистина темата за импийчмънт и подобни процедури винаги са били рядкост в Конгреса. Камарата е подложила на импийчмънт само 19 души, повечето от които федерални съдии. По-малко от половината от тях бяха признати за виновни от Сената, според Изследователската служба на Конгреса.

 

Лайза Маскаро от Асошиейтед прес / БТА

още по темата
още от Коментари