нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Денят, в който всичко се промени за петролните гиганти

Снимка: Getty images

Миналата сряда беше важен ден за големите петролни компании – според някои лош, а според други добър, в зависимост от гледната точка. Ако трябва да обобщим случилото се на този ден накратко, то може да кажем, че така наречените Big Oil компании ще трябва да положат значителни усилия, за да намалят въглеродните си емисии повече и по-бързо, отколкото са планирали, пише Джулиан Лий за Блумбърг.

Три от най-големите публично търгувани петролни и газови компании в света - Exxon Mobil Corp., Royal Dutch Shell Plc, и Chevron Corp., понесоха тежък удар на 26 март от акционери и нидерландски съд, които поиска от тях да предприемат по-амбициозни мерки за намаляване на емисиите на парникови газове.

В сряда акционерите на Exxon гласуваха да назначат в борда на директорите поне двама души, които гледат по-сериозно на климатичните промени и защитават еко цели. Същевременно с това мнозинството от акционерите в Chevron гласуваха компанията да намали емисиите на своите клиенти. В Европа, нидерландски съд нареди на Shell да  предприеме мерки за по-съществено намаление на своите въглеродни емисии. Според решението на съда до 2030 г.  Shell трябва да намали емисиите с 45% спрямо нивата от 2019 г. Това е значително по-голямо свиване на емисиите от заложената от компанията цел за спад с 20% до 2030 г.

Петролните компании възприемат климатични цели с различна скорост, като тези в САЩ обикновено изостават от европейските си колеги. Всички тези компании обаче поставят фокус върху едни и същи неща – емисиите от техните собствени операции (сондажи, изпомпване, транспортиране и преработка на нефт и газ) и от тези на техните доставчици. Тези компании обаче са изправени пред едно много по-сложно и голямо предизвикателство, което досега игнорират – намаляване на емисиите, генерирани от изгарянето на продуктите, които те произвеждат. Те вече не могат да пренебрегват този фактор. В решението на нидерландския съд, което Shell се очаква да обжалва, се казва, че петролната компанията трябва да вземе въглеродният диоксид, който се отделя при горенето на горива, които компанията произвежда. Еко групите MilieuDefensie и Friends of the Earth Netherlands, които са подали иска срещу Shell, вече помагат на други групи по света да повдигат сходни искове.

Главният изпълнителен директор на Exxon Дарън Уудс казва, че хората ще продължат да имат нужда от много петрол, дори след като светът се отдръпне от изкопаемите горива, и че Exxon може да спечели от задоволяването на това търсене. Той е прав, Exxon, Shell и Chevron, а да не забравяме и BP Plc и Total SE ще спечелят от това търсене. Дори и нещата да се променят за сектора, все още има много работа, преди той да достигне нулеви емисии.

Намаляването на въглеродните емисии е технически трудно за изпълнение или струва много пари, а понякога и двете. Един от най-бързите и лесни начини за постигане на желаните резултати е чрез подаване на активите, които допринасят най-много за замърсяването. Макар че този подход ще помогне на големите компании да си изградят по-добър имидж, той на практика не води до реална промяна, тъй като източникът на въглеродните емисии не изчезва, той просто бива прехвърлен на друга фирма, която може да отделя още по-малко внимание на климатичните промени и да не е подвластна на желанията на акционери.

Exxon, Shell и Chevron вече не продават толкова петрол, колкото планираха в миналото, а освен това им се налага да го произвеждат по по-природосъобразни начини. Макар че това определено е стъпка в правилната посока, световната цел за нулеви въглеродни емисии няма да бъде постигната чрез промени в практиките на малка група компании.

Истинската промяна трябва да дойде от страна на търсенето. Предлагането на потребителите на достъпни, надеждни и удобни алтернативи на изкопаемите горива е това, което ще доведе до голяма трансформация в използването на енергия и в крайна сметка в дейностите на световните производители на петрол.

още по темата
още от Коментари