Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Добрите новини доведоха до спад на Уолстрийт

Поредната седмица за Уолстрийт премина най-вече в очаквания за важното събитие през нея, като този път фокусът на вниманието беше насочен към редовния доклад за пазара на труда.

Търговията намаля и поради националния празник в САЩ, когато обичайно има много по-ниска активност от страна на инвеститорите. Определено може да се каже, че Уолстрийт беше изненадан от по-силното покачване броя на новите работни места спрямо прогнозите.

Цените на акциите не тръгнаха нагоре, защото по-добрите данни означават, че централните банкери няма да са склонни да намаляват лихвите толкова агресивно, колкото искат инвеститорите. Самият месечен доклад за пазара на труда донесе и притеснителни тенденции, като например по-силното намаление на новите работни места в малкия бизнес. Наблюдава се и влошаване на качеството на новите работни места, което представлява по-силно покачване на тези на половин работен ден, отколкото на цял.

Първоначалната реакция на пазарите беше именно в преоценка на вероятността за повишение на лихвите през предстоящото в края на юли заседание на Федералния резерв. Останалите финансови инструменти реагираха дори по-силно, като облигациите поевтиняха, а долара поскъпна. Фондовите индекси в САЩ приключиха седмицата с по-малко от 1% покачване за периода, което се дължеше само на реакцията след срещата на Г-20 и позитивните новини за търговското примирие между САЩ и Китай.

Достигането до нови рекорди от индексите не доведе до активизиране на купувачите и до масово затваряне на късите позиции от инвеститорите. Това задържа индекса S&P 500 близо до нивото от 3000 пункта, но не означава, че все още има формиран връх на пазара. Икономическите новини продължават да показват забавяне в САЩ и в глобален мащаб.

Ръстът на акциите не се дължи на подобрение във финансовите отчети, а на очакванията, че лихвената политика ще доведе върне икономическия растеж и от там до подобрение на корпоративните печалби. Сезонът на отчетите започва, като се очаква намаление на фирмените резултати. 80% от компаниите, които прогнозираха резултатите си за второто тримесечие, дадоха негативни очаквания.

Това е най-високия процент на негативни прогнози от първото тримесечие на 2016 г. досега.

Остава да видим дали вече оповестените лоши новини са отразени от пазара и дали ще бъдат игнорирани от инвеститорите в очакване на понижение на лихвите и постепенно възстановяване на икономиката и на печалбите.

Големият проблем за този сценарий е задлъжнялостта в световната икономика и фактът, че именно с трупането на нови дългове се стимулира растежа.

Автор: Цветослав Цачев, Елана Трейдинг
още от Коментари
26
Сряда
Февруари