нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Доларът задържа нивата си

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Седмица, изпълнена с икономически новини и с изненадващите послания от пресконференцията на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който даде допълнителни обяснения за политиката на централната банка.

Валутите се движеха сравнително спокойно през седмицата, въпреки новините за щатската икономика, сред които не липсваха положителни и отрицателни изненади. Бизнес климатът в индустрията се оказа по-нисък от прогнозите, което показа, че секторът продължава да страда от икономическото забавяне. Високите лихви не са единствената причина за това, но със сигурност влияят негативно на ипотечните заеми, които паднаха до кризисните нива. От там идва и слабостта на строителството. Броят на работните места в икономиката се увеличи повече от очакваното, но това не се отрази съществено на валутите.

Председателят на Федералния резерв си позволи гласно да заеме по-твърда позиция срещу президента Тръмп по отношение на лихвите и инфлацията. Именно това стана голяма изненада за пазарите и доведе до леко покачване на щатския долар срещу еврото. Курсът се върна на равнището от 1.1150 EUR/USD в часовете преди оповестяването на важния доклад за заетостта в САЩ или там където беше седмица по-рано. Джером Пауъл намекна за възможността от повишаване на лихвите в бъдеще, когато инфлацията отново започне да нараства. Пазарите по-скоро отчитат вероятността от намаляване на лихвите, нещо което иска и Тръмп. Изявлението на Пауъл за временния спад на цените показва разминаване в очакванията между банкери и инвеститори. Затова и нямаше съществена промяна на валутите, но Пауъл сложи край на слабото възстановяване на еврото преди това.

още от Коментари