нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Драги трансформира политическата сцена в Италия

Снимка: Guliver / Getty images

Новият италиански премиер Марио Драги вече трансформира политическата сцена в Рим и предизвиква оптимизъм на фондовите пазари, пише Силвия Амаро за Си Ен Би Си.

След политическия хаос, предизвикан от излизането на партията на бившия премиер Матео Ренци от управляващата коалиция в Италия, бившият президент на Европейската централна банка Марио Драги получи от президена Серджо Матарела мандат да създаде ново правителство и да измъкне страната от кризата. Неговата поява на политическата сцена бе посрещната „по-добре от очакваното“ от партиите в италианския парламент, като той успя да спечели широка подкрепа и да отбие популистките атаки.

Драги, който положи клетва като премиер в събота, представи кабинет, състоящ се предимно от политици от различни партии и няколко технократа на водещи министерски постове.

„Това е възможно най-добрият резултат, тъй като той осигурява определена степен на стабилност и политическа отчетност“, коментира Ерик Нилсен, главен икономист на  UniCredit.

Драги успя да си гарантира подкрепата на повечето водещи политически сили в Италия  на фона на притесненията, че едно чисто технократско правителство ще има по-кратък живот. Следващите парламентарни избори в Италия ще се проведат едва в началото на 2023 г.

Чрез осигуряването на широка подкрепа и създаването на екип, съдържат представители на различни формации, Драги вече подобри перспективата пред Италия. Анализаторите вече гледат с повече оптимизъм на италианските държавни облигации, акцентирайки върху „очакванията за по-ефективна употреба на средствата от европейския възстановителен фонд, структурни реформи и напредък във ваксинацията.“

На този фон водещият италиански борсов индекс FTSE MIB е напреднал с над 7% от началото на месеца.

Анализатори от Barclays смятат, че икономическият растеж също ще се засили през втората половина на годината. „Завръщането на Марио Драги, вече премиер на Италия, промени изяцло политическия пейзаж“, коментират те.

Според тях големият победител от продължилата около един месец политическа криза в страната е антиимигрантска партия „Лига“ на Матео Салвини.  Италианската социалдемократическа партия, която досега отхвърляше идеята за съвместно управление с „Лига“ е разтърсена от вътрешно напрежение след решението да обедини сили с партията на Салвини в подкрепа на Драги. Подобни вътрешни сътресения има и в движението „Пет звезди“, което също подкрепи кандидатурата на Драги.

Спящ популизъм

Тези разриви в двете партии от управляващата доскоро коалиция може да доведе промяна в разпределението на силите в Италия. „Лига“ продължава да е най-голямата партия в Италия с подкрепа от около 24%, но социалдемократите и „Пет звезди“ може да загубят позиции. Италианската социалдемократическа партия, която имаше подкрепа от 20% през януари, е изгубила около процент от привържениците си според социологическо проучване, публикувано на 11 февруари.

Същевременно с това обаче появата на Драги на политическата сцена потисна популистката реторика… поне засега.

„Днес може да кажем, че популизмът е по-слаб в Италия както заради намесата на Драги, така и заради пандемията и европейската интеграция“, коментира Лоренцо Кастелани, историк от частния университет LUISS Guido Carli.

По време на парламентарните избори през 2018 г. в Италия се бореха две водещи популистки сили – „Лига“ и „Пет звезди“. Днес и двете групи са далеч от крайния евроскептицизъм, който изразяваха по това време, коментира Ерик Джоунс, професор от университета „Джонс Хопкинс“.

„Движението „Пет звезди“ промени посоката на своята политика през юни 2019 г., когато подкрепи Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, докато промяната в политиката на „Лига“ дойде именно миналата седмица, след като те подкрепиха Драги в сформирането на про-европейски кабинет“, добави той.

още по темата
още от Коментари