Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕЦБ не успя да срине еврото

100

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Единната европейска валута преживя почти безболезнено поредното заседание на Европейската централна банка, след като президентът й Марио Драги определи времето за повишаване на лихвата като най-рано през следващото лято. Това не се разминава съществено с очакванията на инвеститорите и затова еврото загуби половин цент спрямо щатския долар.

По вече известния план за намаление на покупките на държавни ценни книжа също няма да има промяна и тази програма ще приключи в края на годината. Еврото слезе до най-ниско ниво от 1.1625 долара по-рано през деня в петък преди да се възстанови малко и да с търгува на 1.1650 EUR/USD в края на европейската сесия.

Търговията беше сравнително спокойна и слабото разминаване на данните за БВП на САЩ с очакванията на анализаторите за дефлатора. Това е индикаторът за промяната на цените в икономиката, която показва по-бързото им нарастване, но инвеститорите не свързаха покачването им с опасността от повишаване на лихвените проценти. В противен случай доларът трябваше да расте, а не да поевтинее слабо, както се случи. Очакванията бяха още по-оптимистични и въпреки силното покачване имаше разочаровани.

Президентът Тръмп се възползва от тях, за да обещае още по-дълъг период на силен растеж, но липсата на реакция на пазарите показва, че това едва ли се възприема като неизменен факт.

още от Коментари
16
Неделя
Декември