Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕЦБ стъпва на спирачката, но не успя да качи еврото

100

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг
 

Еврото приключи седмицата без съществено изменение, въпреки многото важни новини, които заляха валутния пазар. Икономическите данни дадоха предимство на долара, но това не се отрази на курса.

Единната валута се търгуваше на нивото от 1.23 евро в края на европейската търговия в петък. Спекулантите не реагираха на силните данни за новите работни места в САЩ, които надхвърлиха съществено прогнозите за февруари.

Покупките на долари спряха веднага след оповестяването на новините, след като вниманието се насочи към не толкова силния ръст на заплащането на труда, колкото бяха притесненията на инвеститорите. Това означава, че рисковете от ускоряване на инфлацията не са на дневен ред и централните банкери няма да увеличат темповете на повишение на лихвите в САЩ.

Новините около тарифите за внос на стомана и алуминий, както и оставката на водещият икономически съветник на Белия дом, повлияха негативно на долара в началото на седмицата. Пазарът, обаче, се обърна след редовното заседание на Европейската централна банка.

Изненадващата промяна в плановете за нови стимули при необходимост се дължеше на добрите перспективи пред икономическия растеж в еврозоната. Валутните спекуланти, обаче, заложиха срещу еврото и акцентираха вниманието си върху рисковете, които вижда президента на ЕЦБ Марио Драги. Основен риск е търговската война, която САЩ започна с налагането на тарифите. Еврото достигна най-високо равнище от 1.2450 долара в средата на седмицата.

още от Коментари