нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС има план за постигане на сделка за Брекзит - да позволи на Джонсън да обяви победа

Снимка: Guliver / Getty images

В седалището на Европейската комисия в Брюксел се работи по план, който да представи Борис Джонсън като гении в преговорите, пише Иън Уишарт за Блумбърг. На фона на безизходицата в търговските разговори между Обединеното кралство и Европейския съюз и изказванията на британския премиер, че страната трябва да се подготви за Брекзит без споразумение, някои представители на ЕС смятат, че именно това е единствения начин да бъде договорена сделка, която да задоволи и двете страни.

Джонсън, който изрази недоволство от липсата на напредък в преговорите и от исканията на ЕС за отстъпки от страна на лондон Лондон, заяви в петък, че е готов да продължи разговорите с ЕС само ако „настъпи фундаментална промяна в подхода“ на блока.

Европейските представители и водещите дипломати от големите столици на континента обаче казват, че не са притеснени от британските заплахи и че разбират нуждата от това Джонсън да може да може да представи компромисно решение пред евроскептиците на Острова. Един от европейските представители дори определи настоящата размяна на думи между Брюксел и Лондон като „театър“

Европейските длъжностни лица очакват официалните преговори да бъдат подновени в идните дни и да навлязат в интензивна фаза, която от Брюксел наричат „тунела“. Те прогнозират договаряне на сделка в средата на ноември.

Рисковете остават

Това е по-късно, отколкото очакваха и двете страни, но този срок би дал достатъчно време на британския и европейските парламенти да одобрят договора преди Обединеното кралство да напусне единния пазар и митническия съюз на Европейския съюз в края на годината.

Тази стратегия обаче крие много рискове. ЕС може да подцени готовността на Джонсън да извади Великобритания от единния пазар без сделка. Планът на Брюксел може да бъде подкопан и от политици от лагера на ЕС. Преговарящите се наясно с факта, че френският президент Еманюел Маркон, който защитава интересите на френските рибари, може да спъне споразумението.

Въпреки това, екипите на председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главният преговарящ за Брекзит от ЕС Мишел Барниер работят неуморно по план как да представят Брюксел като отстъпващ в преговорите, така че Джонсън да може да обяви победа.

Дежавю?

Изтощените преговарящи от ЕС отбелязват, че това не е първият път, в който се оказват в подобна ситуация. Сделката за Брекзит, която бе договорена преди година, дойде, след като Джонсън представи като своя победа компромис от ЕС по въпроса със Северна Ирландия. Европейските преговарящи отбелязват, че не е било в техен интерес да обяснят, че Джонсън всъщност е направил компромис, като се е съгласи да прекара на митническа граница в Ирландско море.

Разбира се, това не означава, че няма реалните различия в позициите на двете страни, особено по въпросите за държавните субсидии и достъпа на европейките рибари до британските териториални води.

Представителите на ЕС обаче казват, че демонстративните изказвания скоро ще приключат и работата по споразумението ще бъде възобновена, докато двете страни не изгладят различията си.

„ЕС ще опита да помогне на Джонсън“, каза един старши дипломат от Брюксел. „Блокът се интересува по-малко от това да бъде считан за победител в преговорите, отколкото от сключването на сделка“, добави той.

още по темата
още от Коментари