Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Финансов план ли? Не, благодаря!

154

Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Според доклада на Financial Engines® за 2016 година, 37% от американците с годишен доход между 35,000 и 100,000 долара имат финансов план. При групата с доход над 100,000 долара процентът на хората с финансов план е още по-висок - над 48%. В България няма официални данни, но по мои наблюдения, не повече от 1% от хората със средни и по-високи доходи имат писмен финансов план. В тази статия ще представя основните ползи от дългосрочно планиране на основните области в нашия живот, независимо от доходите и сегашно ни положение.

  1. Без финансов план е трудно да разберем къде се намираме и къде искаме да стигнем.

Колко пари ни трябват, за да осигурим образование за децата си? Каква сума ще ни е необходима, за да постигнем финансова свобода на 55 години? Колко трябва да заделяме на месец, за да осигурим старините си и да не разчитаме на държавата? Без финансов план няма как да разберем, нали? Питър Дракър е казал, че ако нещо не го измерваме, то не може и да го управляваме и това важи с пълна сила за нашите лични финанси.

Разбирам доводите на много хора у нас, с които съм говорил за планирането като цяло, и техните аргументи най-често са, че „Нищо не се знае“, „Може да не доживея до пенсия“, „Аз ако имам пари, знам как да ги управлявам“, „Ще поживеем и ще видим“ и други подобни. Интересното е, че същите тези хора, когато вече станат пенсионери, останат без работа или трябва да осигурят по-голяма сума за висшето в чужбина на децата, например, са ми казвали „Аз, ако знаех, че така ще стане, щях да помисля“. За тях вече е късно и тяхното финансово положение много трудно ще се промени, но за нас има още време да помислим за бъдещето и важните неща, които ни очакват там.

Според цитираното изследване, хората в САЩ с писмен финансов план спестяват над 10% от своите доходи, докато тези без – по-малко от 6%. Може и да ви се струва малка разликата, но дългосрочно тя ще доведе до разлика от стотици хиляди лева, особено ако тези пари са инвестирани умно.

  1. Финансовият план ни предпазва от излишни разходи

Ако сте като повечето мои познати, взимате заплата, харчите и ако остане нещо в края на месеца, го спестявате. За съжаление, не винаги има нещо по банковата ни сметка, след като сме платили всички битови сметки, направили сме вноската по кредита, резервирали сме почивката и сме си купили някоя джаджа или обувки. Ако това ви харесва, продължавайте да го правите.

Аз ще се обърна към тези от вас, които имат цели и искат да ги постигнат. В основата на финансовото планиране е заложен принципа „Плащай първо на себе си“ (т.е. да спестим част от дохода ни преди да сме похарчили всички пари), както и следене на месечните ни разходи. Няма да повярвате какъв дисциплинират ефект имат тези два инструмента. След като заделим част от дохода ни (нека да са минимум 10%) и го преведем автоматично по друга банкова сметка или директно за нашите инвестиции, останалите 90% винаги стигат, след като знаем къде отиват те и как може да се оптимизират месечните ни разходи. Когато е ясно за какво го правим (нашите финансови цели), емоционалните покупки и излишните разходи се свеждат до минимум.

още от Коментари