Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Финансовата свобода НЕ е за всеки

Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на книгата „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК). 

Моята практика показва, че дългосрочните цели на хората от по-големите градове в България с добри доходи се променят през последните години. По-голямото жилище, по-скъпата кола, пътуването до някоя екзотична дестинация и допълнителни средства към държавната пенсия са заменени от нова цел – финансовата свобода до максимум 15-20 години. За да няма разочаровани хора след време, в тази статия съм описал основните предизвикателства, които ще трябва да преодолеем в преследването на тази цел.

  1. Богатство или финансова свобода?

Преди да си поставим една дългосрочна цел, трябва да знаем какво представлява тя. Много хора бъркат финансовата свобода с богатството и си представят, че техния план един ден ще ги направи мултимилионери и ще живеят като в приказките (или като в Instagram). В това няма нищо лошо, но начините и подходите за постигане на тези две цели са доста различни. Финансовата свобода е свързана с пасивни доходи, които са по-високи от текущите ни разходи. Това означава, че може да постигнем тази цел дори с приходи от 2,000 лева на месец, ако харчовете ни са по-малки.

При богатството и лукса нещата стоят по различен начин, защото няма точна формула или ясни критерии. За едни, те се свързани с това да имат скъпа кола на лизинг, да живеят в голям апартамент в хубав квартал и децата им да учат в частно училище, а за други това не е достатъчно и те си представят частни яхти, самолети, острови и други подобни символи на лукса. Всъщност, за да станем истински богати и да влезем в списъка на списание Forbes, има само един начин. Сигурно, вече се досещате кой е той? Да, това е да създадем собствен бизнес и да го развием. Всички милиардери в света са го направили (или са го наследили), без изключение. Ако имаше подобна класация в България, резултатите щяха да са подобни.

  1. Свободата или вещите?

Финансовата свобода не е толкова свързана с парите, а с начина на мислене и ценностите. Ако целта ни е да притежаваме луксозни вещи, да се снимаме от различни дестинации по света (за да покажем колко сме успешни и богати) и да парадираме с парите си, по-добре да си изберем друга цел и средства, с които да я постигнем.

За мен, свободата като ценност има три основни форми. Първата е финансова – да имаш средства, които да ми позволят да правя това, което искам в съответствие с моите ценности. Втората форма на свободата е времето. Да, ако имаме достатъчно пари може да си купим време, но това не винаги е възможно. Например, ще сме ангажирани, ако трябва да се грижим за болен родител, дете или други подобни ситуации. Третата свобода е географската – да мога да правя нещата, които обичам, независимо къде се намирам. Ако съм „прикован“ към дадено място, няма да се чувствам толкова свободен.

Дълго време поставях кариерата на първо място, докато не осъзнах, че при нея контролът е извън мен. Когато вкусих от свободата да правя това, което искам и сам да определям къде и с кого да го правя, не бих го заменил за нищо друго. Дори сега, когато постигнах финансова свобода, целта ми е да разменям пари за време, а не за вещи. 

  1. Приходите или разходите са по-важни?

Един от най-разпространените митове за постигане на финансов успех е, че трябва да се фокусираме повече върху приходите, отколкото върху разходите. Обикновено това го казват хора, които са свикнали да харчат всичко, което изкарват и си мислят, че ако един ден започнат да получават много по-големи доходи, ще настъпи магическа промяна в начина им на мислене и те ще започнат да спестяват и да инвестират. Това става изключително рядко.

Много по-голям контрол всеки от нас има върху разходите си и може да ги оптимизира по такъв начин, че в края (а още по-добре е в началото) на месеца да задели част от доходите си и те да бъдат инвестирани и да започнат да носят допълнителни постъпления в бюджета. Така със силата на сложната лихва, може да се постигне финансова свобода.

Обикновено, доходите ни от работа (а и от бизнес) зависят в много малка степен от нас и дори те да се увеличават, ако не контролираме разходите си, ще попаднем в една омагьосана въртележка, в която приходите ни се увеличават, но в края на месеца отново нищо не остава. Просто сме ги похарчили за глезотии, които „прилягат“ на по-високия ни жизнен стандарт.

Има и още един синдром, който е характерен за по-южните народи, включително и българския. През годината пестим, пестим (дори прекалено в някои случаи), но когато дойде празник като Коледа, Великден, рожден ден или друг, спестеното отива за ядене, пиене, подаръци и неща, които сме „си ги заслужили“. За доказателство само ще кажа, че за коледните и новогодишните празници на 2018 година българите сме дали над 2 милиарда лева за посрещането им.

  1. Става ли се богат от работа?

Освен очевидния факт, че най-богатите хора в света (а и в почти всички страни) са предприемачи, но има и още една причина защо само с работа няма да постигнем финансова свобода. И тя е, че в свободното си време управляваме парите, които сме изкарали. Решенията, които взимаме след работа са тези, които ще ни донесат финансов успех или ни обричат на вечна посредственост и живот на кредит от заплата до заплата.

Не е достатъчно само да имаме висока заплата или да управляваме успешен бизнес, защото това само по себе си няма да ни донесе нищо, освен малко по-висок жизнен стандарт. По-високите доходи ще ни направят зависими и ще трябва да се борим за тях ден след ден до края на живота си. Не звучи добре, нали?

Финансовата грамотност, опита с инвестиции и разумните решения за управлението на нашите пари ще превърнат активните ни доходи от работа в сравнително пасивни, които не изискват толкова от нашите усилия и време. Сигурността и свободата, която ще ни дадат е добра основа, за да разгърнем потенциала си и да правим това, което обичаме, без стрес и напрежение.

  1. Не пожелавай нещо, което не си сигурен дали искаш

За много хора финансовата свобода е крайната цел, която те гонят. Чак когато я постигнат, ще могат да си отпуснат „душичката“. Така поне си мислят. Всъщност, не е точно така. Представете си, че искате да имате X лева пасивен доход на месец. След 15 години, в които сте спестявали голяма част от вашия доход, инвестирали сте го, преживели сте доста загуби и малко върхове, били сте на крачка да се откажете, но накрая целта е постигната. Имате парите, но какво от това? Струваше ли си?

Когато задам въпроса на моите клиенти какво ще правят след като станат финансово свободни, по-голямата част отговарят, че ще пътуват, ще си почиват или ще се отдадат на хобитата си. Това е чудесно, но е тотално противоположно на това, което правят в момента – активна работа, забързан живот, добри резултати. Надали това ще се промени в момента, когато вече имат възможност да не работят. Пътуването и почивката ще са само за няколко месеца, а след това?

Хората, които са постигнали финансова свобода имат не по-малко проблеми от останалите. Основният е отново да намерят смисъл в някаква друга дейност. Това много прилича на пенсионирането. Цял живот си работил, всичките ти познати са в офиса, борил си се компанията да върви напред, и изведнъж всичко това изчезва. Трябва отново да градиш социалния си живот и приоритетите.

Това бяха 5-те неща, за които да помислим преди да изберем финансовата свобода като наша дългосрочна цел. Както постигането ѝ на всяка цена, така и неглижирането на личните ни финанси и тяхното управление няма да ни донесат положителни емоции. Всичко е в баланса между задоволяването на текущите ни нужди и желания, и осигуряването на по-добро бъдеще за нас и близките ни.

 

още по темата
още от Коментари