нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Германия няма да се откаже от „Северен поток-2"

Снимка: Guliver / Getty images

Германия е подложена на все по-голям натиск да дръпне щепсела на газопровода „Северен поток-2“ заради отравянето на руския опозиционер Алексей Навални.

Експерти от Берлин обаче твърдят, че това е малко вероятно да се случи, тъй като проектът, който е на 94% приключен след близо десетилетие на строителство, включва големи германски и европейски компании и е от ключово значение за удовлетворяването на настоящите и бъдещите  енергийни нужди на региона.

В този случаи икономическите и пазарните интереси могат да засенчат политическият натиск за предприемане на санкции срещу Русия, пише Си Ен Би Си.

„Не виждам вариант, при който Германия се оттегля от проекта“, коментира Карстен Бжески от ING.

„Дебатите в страната обаче показват, че търпението на Берлин е на изчерпване. Мнозина подкрепят предприемането на подобни мерки. Те очакват от Москва да демонстрира, че прагматичното сътрудничество все още е възможно и че може да донесе ползи. Пример за това може да дойде от начина, по който Москва ще подходи към ситуацията в Беларус“, добавя той.

Миналата седмица германският външен министър Хайко Маас намекна, че Русия трябва да участва в разследването на атаката срещу Навални. В началото на месеца германските власти обявиха, че критикът на Кремъл е бил отровен с невропаралитичния агент „Новичок“. В момента той се намира в берлинската болница „Шарите“, като състоянието му се подобрява.

„Надявам се, че руснаците няма да ни принудят да променим позицията си по отношение на „Северен поток-2“, коментира Маас пред вестник „Билд ам Зонтаг“.

До момента Германия избягва обвързването на съдбата на газопровода с инцидента с Навални, като самият Маас призна, че спирането на проекта ще нарани не само Русия, но и германски и европейски фирми.

„Всички, които зоват за прекратяването на проекта, трябва да са наясно с последствията. В работата по „Северен поток-2“ участват 100 компании от 12 европейски страни, като половината от тях са германски“, коментира той.

Дейн Рейнгъл от Energy Aspects заяви пред Си Ен Би Си, че тя и нейните колеги „следят отблизо ситуацията“ и че отравянето на Навални „поставя Германия в трудна позиция“.

По думите й канцлера Ангела Меркел може да каже на германският мрежови оператор Bundesnetzagentur (BNetzA), който отговаря за одобряването на газопровода, да не даде на нужното разрешително за финализирането на „Северен поток-2“  .

„Ако това се случи, очакваме Gazprom да се обърне към съда. Тогава съдът може да отмени решението на регулатора, което ще означава, че германското правителство ще спечели точки за предприемането на действие, но същевременно с това проектът ще бъде одобрен“, коментира Рейнгъл.

Политика срещу търговия

Москва, която отрича да има каквато и да е било роля в инцидента с Навални, не смята че той ще се отрази на бъдещето на газопровода. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви миналата седмица, че Русия не смята, че има риск Германия да прекрати проекта.

„Няма причини това да се разглежда на политическо ниво. Това е международен търговски проект. Защо трябва да говорим за мерки със знак минус по отношение на международен проект, в който участват германски компании? Това не изглежда логично“, коментира Песков.

Основните участници в проекта са руската държавна газова компания Gazprom и пет водещи европейски енергийни компании, включително E.ON, Shell и ENGIE. Руската фирма обаче е най-големият акционер в газопровода.

Проектът се оценява на около 9,5 млрд. евро, като той ще удвои количеството природен газ, което може да бъде транспортирано от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия (до около 110 млрд. кубични метра годишно),

Една от основните цели на новия газопровод е заобикалянето на Украйна, с която Москва има напрегнати геополитически и търговски отношения. Киев, подобно на Вашингтон, се противопоставя на „Северен поток-2“, твърдейки, че той засилва руското енергийно влияние върху Европа и подкопава енергийната сигурност на региона.

Опозицията срещу „Северен поток-2“ забави неговото завършване, като основна роля за това изиграха приетите през декември американски санкции, които накараха компанията Allseas, отговаряща за полагането на тръбите по морското дъно на Балтийско море, да се оттегли от проекта.

Говорител на „Северен поток-2” заяви пред Си Ен Би си, че не може да коментира политически дебати.

„Нашият проект разчита на инвестиции от шест водещи енергийни компании, пет от които са от страни от ЕС. „Северен поток-2“ и компаниите, които подкрепят нашия проект, вярват, че възможно най-бързото въвеждане в експлоатация на газопровода е в интерес на енергийната сигурност на Европа, климатичните цели, конкурентоспособността и просперитета на европейския бизнес и домакинства“, коментира говорителят на компанията Йенс Мюлер.

още по темата
още от Коментари