Затвори

Импулс за покачване на американския пазар

Щатските акции отчетоха една силна седмица, като индексите се покачиха с 2%. Това нарастване на цените ставаше плавно и постепенно. Предишните ръстове на индексите бяха по-скоро единични силни сесии, последвани от слаби покачвания или бързо извличане на печалби. Сега се наблюдава връщането на позитивните настроения сред инвеститорите и вече може да се говори за нов растеж на фондовия пазар, а не само за краткосрочни възстановявания след корекцията.

Пазарът е воден от покупките на циклични сектори като технологиите, финансите и индустрията.

Петролните компании също се представят много добре, защото цената на суровината надхвърли 70% с перспективи да остане висока, тъй като запасите в САЩ продължават да намаляват. Малко са изключенията, като например поевтиняването на акциите на веригата магазини Walmart. Това се дължеше на покупката на индийска компания за онлайн търговия. Щатският гигант все повече навлиза като конкурент на Amazon, но инвеститорите не вярват, че това ще й донесе успех в скоро време. Книжата на Walmart са 25% надолу спрямо върха си през януари. За сравнение през този период от време пазарът е само 4% по-ниско, а Amazon е на абсолютен връх на цената си.

Фундаменталната причина за ръста на акциите стана публикуваните на данните за по-ниска инфлация, които може да отложат повишаването на лихвите.

Инвеститорите очакват покачването им да стане през юни, а общо за годината да има четири пъти на промяна на лихвите. Тази тема, обаче, минава на заден план. Дългосрочните държавни облигации не успяват да се качат над равнището от 3%, с което да има осезаемо нарастване на разходите на фирмите. Не само това, но и инвеститорите започват да мислят, че дългосрочните лихви няма да се покачат много повече.

Корекцията приключва и заради отличните резултати, които показаха силно подобрение на печалбите през първото тримесечие. Въпрос на време беше да има пробив нагоре, който всъщност беше затвърден през последните две седмици.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 17.08.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 17.08.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.72502
0.579703
CNY
10
2.49404
4.00956
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18346
0.457989
RUB
100
2.5461
39.2758
USD
1
1.717
0.582411