Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Инфлация, лихви и борсова корекция

101

Борсите в САЩ и Европа регистрираха най-слабата си седмица за последните две години и загубиха по 3-4%. Това все още е значително по-ниско от определението за корекция, но тенденцията към поевтиняване се запазваше и в началото на новата седмица.

Поредицата от сесии на червено е и най-дългата за изминалата една година. Този път инвеститорите не следват познатата схема на покупки след всеки спад, който продължава два или три дни. Предпазливостта им идва от опасенията за повишаване на инфлацията и последващото повишаване на лихвите от централните банки.

Разпродажбите на правителствени книжа започнаха на другия ден след заседанието на Федералния резерв. Централните банкери не дадоха сигнал, че променят политиката си на плавно повишение на лихвите.

Пазарът на облигации, обаче, реагира на очакванията за повишаване на инфлацията. Доходността на 10-годишните щатски книжа се покачи до най-високото си равнище за последните четири години. Разпродажбите на облигации се ускориха в края на седмицата, когато излязоха данните за нарастване на работното заплащане в щатската икономика. Именно ниската безработица води до бързо покачване на разходите за труд и от там до повишение на инфлацията.

Икономическите новини показаха подобрение на индустрията, но малко на брой компании от сектора успяха да приключат седмицата на плюс. Boeing би прогнозите на анализаторите и даде силни очаквания за годината, благодарение и на военните поръчки.

Книжата на Amazon също се отличиха с повишение, като компанията не само отчете добри резултати, но и планира да навлезе в здравното осигуряване. Плановете й доведоха до силни разпродажби на компаниите от здравния сектор, с което, на практика, стартира и борсовата корекция.

Доходността на облигациите е добро извинение за спада с това, че Уолстрийт досега вървеше само силно нагоре. Пазарът на дългови книжа ще намери скоро своето ново ниво на баланс и цените на акциите ще се стабилизират. Корекцията този път може да достигне 10%.

Няма причини да се очаква силен срив на пазарите. Корпоративните печалби, например, растат със силни темпове. Вече половината от компаниите в индекса S&P 500 публикуваха резултатите си за миналото тримесечие и три четвърти от тях бият прогнозите. Тенденцията ще се запази и по-нататък през годината. Въпросът е до кога ще продължи корекцията и колко евтино ще може да се купят перспективните за 2018 г. сектори и компании. 

още от Коментари
18
Петък
Януари