Затвори

Снимка: Guliver / Getty Images

Снимка: Guliver / Getty Images

Снимки: Guliver / Getty Images

Меган Маркъл изкачва стълбите на параклиса "Сейнт Джордж" в Уиндзор в сватбената си рокля, издържана в изчистена линия, с акцент върху воала и тиарата. Роклята е на "Живанши", предадоха световните медии. Тиарата е на кралица Мери, взета назаем от кралица Елизабет Втора. 

Джордж Клуни и съпругата му - известният адвокат и правозащитник Амал Клуни. Снимка; Guliver / Getty Images

Почитатели на британското кралско семейство се стичат по улиците на Уиндзор. Снимка: Guliver / Getty Images

Снимка: Guliver / Getty Images

Инфлация, лихви и борсова корекция

Борсите в САЩ и Европа регистрираха най-слабата си седмица за последните две години и загубиха по 3-4%. Това все още е значително по-ниско от определението за корекция, но тенденцията към поевтиняване се запазваше и в началото на новата седмица.

Поредицата от сесии на червено е и най-дългата за изминалата една година. Този път инвеститорите не следват познатата схема на покупки след всеки спад, който продължава два или три дни. Предпазливостта им идва от опасенията за повишаване на инфлацията и последващото повишаване на лихвите от централните банки.

Разпродажбите на правителствени книжа започнаха на другия ден след заседанието на Федералния резерв. Централните банкери не дадоха сигнал, че променят политиката си на плавно повишение на лихвите.

Пазарът на облигации, обаче, реагира на очакванията за повишаване на инфлацията. Доходността на 10-годишните щатски книжа се покачи до най-високото си равнище за последните четири години. Разпродажбите на облигации се ускориха в края на седмицата, когато излязоха данните за нарастване на работното заплащане в щатската икономика. Именно ниската безработица води до бързо покачване на разходите за труд и от там до повишение на инфлацията.

Икономическите новини показаха подобрение на индустрията, но малко на брой компании от сектора успяха да приключат седмицата на плюс. Boeing би прогнозите на анализаторите и даде силни очаквания за годината, благодарение и на военните поръчки.

Книжата на Amazon също се отличиха с повишение, като компанията не само отчете добри резултати, но и планира да навлезе в здравното осигуряване. Плановете й доведоха до силни разпродажби на компаниите от здравния сектор, с което, на практика, стартира и борсовата корекция.

Доходността на облигациите е добро извинение за спада с това, че Уолстрийт досега вървеше само силно нагоре. Пазарът на дългови книжа ще намери скоро своето ново ниво на баланс и цените на акциите ще се стабилизират. Корекцията този път може да достигне 10%.

Няма причини да се очаква силен срив на пазарите. Корпоративните печалби, например, растат със силни темпове. Вече половината от компаниите в индекса S&P 500 публикуваха резултатите си за миналото тримесечие и три четвърти от тях бият прогнозите. Тенденцията ще се запази и по-нататък през годината. Въпросът е до кога ще продължи корекцията и колко евтино ще може да се купят перспективните за 2018 г. сектори и компании. 

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Изискан и просторен - лоби барът на хотела

Снимка: Guliver/ Getty Images

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.05.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.05.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.66128
0.601945
CNY
10
2.60267
3.84221
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23971
0.446486
RUB
100
2.67135
37.4343
USD
1
1.66016
0.602352