Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Инвеститорите чакат нови финансови стимули

49

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Борсите по света успяха да приключат първата седмица за новата година с повишение на индексите, но още е рано да се твърди, че инвеститорите са се успокоили и гледат позитивно към нови рекорди.

Покачването на американския пазар от 3-4% в петък се дължеше на два фактора. Първият стана изненадващото нарастване на броя на новите работни места в САЩ за декември, което по-скоро трябва да се възприема с голяма доза предпазливост. Причината е, че заетостта е изоставащ индикатор за икономиката.

Слабите данни за новите поръчки в индустрията предсказват точно обратното – предстоящо забавяне на икономиката. Това е по-скоро очаквано от инвеститорите, които от три месеца оценяват рисковете от спад на растежа. Много по-голямо значение за покачването на щатския пазар имаше изявлението на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл за пауза в повишаването на лихвите. Коментарите на централен банкер номер едно в САЩ идват след значителния спад на Уолстрийт. Сигналът от борсата, която падна с 20% за три месеца, определено е негативен. Това кара централните банкери да преосмислят политиката си на лихвено покачване и съответно върна най-смелите купувачи на борсата.

Седмицата не премина само под знака на покупките, дори напротив. Не липсваха разпродажби на акции и дори сесията преди силния финал на седмицата отчете много голямо намаление. Новината от Apple за негативната тенденция в продажбите на смартфони, заедно с бизнесклиматът в индустрията, доведе до 3% спад на Уолстрийт за един ден.

Това означава, че инвеститорите виждат само една причина за покупки на акции и тя е да има нови стимули, които да компенсират очакваното забавяне. Китай вече налива огромна ликвидност във финансовата система и обяви намаление на основния лихвен процент.

Ефектът върху китайския пазар, обаче, не е достатъчно, за да покаже, че инвеститорите в Азия са оставили на заден план страховете за икономическия растеж, търговската война на Тръмп и повишението на лихвите. Дъното на световните борси ще дойде, когато се стабилизират пазарите в Азия и когато започне икономическо възстановяване.

още от Коментари
20
Четвъртък
Юни