Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как да инвестираме в жилищни имоти – стъпка по стъпка

149

Стойне Василев е сертифициран финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

През последните две години пазарът на жилищни имоти в големите градове у нас (особено в София) се оживи, и много хора решиха да инвестират свободните си пари в апартамент, който всеки месец да им носи приходи във вид на наем. На пръв поглед, това е лесна задача, но има много неща, за които да помислим предварително, както и има немалко подводни камъни, които могат да ни докарат допълнителни разходи или да намалят нашата доходност. За да не оставяте нищо на случайността и за да максимизирате шансовете си за успех, прочетете този кратък наръчник.

Какво търсят наемателите?

Покупката на имот на комуникативно място не означава автоматично, че веднага ще си намерим наематели и те ще плащат толкова, колкото им искаме. Процесът по инвестициите в актив, който да ни носи месечен наем, започва от пазара и търсенето на него. За начало, трябва да решим на какъв тип наематели ще отдадем апартамента. Дали това ще са студенти, младо семейство (без деца, с едно дете или с две деца), колеги от голяма фирма с офис наблизо, или работници. Всяка от тези групи има своя специфика и търси различни неща от един имот, като местоположение, големина, разпределение, цена и обзавеждане.

Може и сами да направим това проучване, но ще ни отнеме много време и усилия. За предпочитане е да се доверим на брокер, който има нужната информация и може да ни ориентира много бързо в търсенето на конкретния пазар. След като сме избрали потенциалните наематели, е време да решим какъв точно апартамент да купим и къде да се намира той. Обикновено, студентите търсят не много луксозни жилища, с отделни стаи за двама или трима съквартиранти, общо помещение за социални дейности на маса, и да е близо до университета и/или хитовите дневни и нощни заведения. Младите семейства търсят едностайни или двустайни жилища (50-60 квадратни метра), в тихи райони и близо до спирки на метро и на градския транспорт.

Да си напишем домашното

След като сме си харесали няколко имота, които отговарят на нашите критерии, е време за малко сметки, защото ние не купуваме апартамента, за да живеем в него, а да получаваме доходи от него. Започваме с най-елементарната формула, с която ще може да сравним брутната доходност на избраните имоти. За тази цел разделяме очаквания годишен наем (месечния х 12) на цената на имота (която включва всички разходи) и умножаваме по 100, за да я превърнем в процент. В добрия случай, ще получим цифра между 5% и 10%, което е няколко десетки пъти повече от лихвата по банковите депозити. Разбира се, това е доста „бакалска“ сметка, но ще ни ориентира в средната доходност и ще може да сравняваме ябълки с ябълки, т.е. избраните имоти.

За да се доближим до реалността, в цената на жилището ще трябва да включим нотариалните такси, брокерската комисионна, разходите за ремонт и обзавеждане и всички останали, които сме платили, преди да се нанесат първите наематели. От месечния наем трябва да извадим данък сгради и такса смет, имуществена застраховка, данък върху приходите от наем, месечна поддръжка, основен ремонт (по 1% от стойността на имота всяка година), лихви по кредита (ако е купен с банково финансиране), и периодите без наематели (средно един месец в годината). Ако чистата годишна доходност е над 5%, това е добра сделка.

още от Коментари
19
Събота
Януари