Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как да запазим и умножим парите си по време на пандемия?

Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов е основател на консултантската фирма Together Bulgaria, както и идеолог и главен изпълнителен директор на проекта „Исторически парк“ АД, чиято цел е да превърне България във водеща страна в културния туризъм. Той има над 15-годишен опит в сферата на продажбите, застрахователното и финансовото консултиране. Текстът е от неговия личен блог и е публикуван с негово съгласие, с редакторска намеса.

Има някои неща, които е хубаво да знаем за парите, възможностите и действията ни по време на пандемия. Знам, че в спокойните времена всеки говори за пасивен доход.  Мечтата на голяма част от хората е да вложат 10 000 лева, като след това вземат по 5 000 лева пасив всеки месец. Това е невъзможно както преди, така и сега. Да кажем обаче, че ако в нормалната икономика може да се инвестират пари, които да носят месечен доход, то в пандемичната икономика най-сигурният начин да запазим и умножим парите си е само и единствено чрез дългосрочна инвестиция, която ще запази и умножи нашите пари след приключване на извънредното положение.

За самия период на пандемията не ни трябват много пари, защото ще е възможно снабдяване само с храна и ресурси от първа необходимост. Парите няма да играят никаква роля в тази ситуация, защото няма да можем да си купуваме много неща с тях.

Военнната или пандемичната икономика, се подчинява на други правила. Има централен орган, който разпорежда какво трябва да се произвежда и колко да се произвежда като количество. Тя наподобява повече на комунистическата икономика, отколкото на капиталистическата. В нея парите не играят никаква роля, а играе роля планирането и организирането от страна на централната власт.

Важно е да осъзнаем, че правилата на живота, по които сме свикнали да живеем, не важат през този период. Най-вероятно след неговото приключване и парите ще имат съвсем различна стойност. Можем да кажем, че е възможно това положение да играе ролята на рестарт за финансовата система, защото ще се наложи държавите да направят много разходи, без да имат приходи, и затова цената се плаща от общатата парична система, т.е. от нашите пари.

Много е важно да не държим пари в наличност, а да ги вложим в актив, който ще бъде търсен след свършване на кризисното положение. Това е единственият начин да запазим парите си, а ако бъдем умни, да ги умножим многократно.

Винаги след подобни кризисни ситуации имаме възможност от посредствени участници на пазара да станем водещи, но това е при условие, че действаме по време на кризата, а не чакаме да видим накъде ще тръгнат нещата. Затова повтарям, че само и единствено инвестирането на парите СЕГА в актив, който ще работи добре СЛЕД периода на кризата, ще задържи и умножи нашите пари.

Досега хората влагаха в много неща своите пари с цел да спечелят, но без да разбират има ли полза от тях и как работят въобще. Това доведе до създаването на безброй спекулативни инструменти, които когато установявахме, че не работят, просто се създаваха нови чудодейни инструменти. Ние се насочвахме към тях първо, за да спечелим, и второ, за да избием вече загубеното. Тези цикли се повтаряха постоянно и годините минаваха, без да видим някой да отбележи съществен напредък.

още от Коментари