Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как да завъртим колелото на парите?

Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на книгата „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Когато учех дъщеря ми да кара колело, най-трудното нещо беше да потегли и да набере скорост. Влагаше много усилия в тръгването и когато трябваше само да продължи да върти педалите, се отказваше и почваше отначало. Това се случва и с нас, когато се опитваме да завъртим колелото на парите – влагаме всичко в началото и нямаме търпение да дочакаме желаните резултати. В тази статия ще ви разкажа как може да използваме силата на първоначалната енергия при инвестирането и управлението на нашите финанси.

В началото ще ви разкажа за Тони. Той работи в одиторска компания и получава около 1000 лева заплата на месец. Живее в София под наем и има няколко потребителски кредита, един овърдрафт и телефон на изплащане. Не успява да спести нищо, заради заемите, квартирата и колата на старо. Освен това, Тони има и нова приятелка, с която излизат от няколко месеца. Случва се да инвестира част от някой годишен бонус или други извънредни приходи, но редките печалби отиват за погасяване на кредити или за нова джаджа. Не вижда смисъл да прави икономии сега, за да влага пари всеки месец в нещо, което ще му донесе сериозни резултати след 10 и повече години (евентуално).

Всъщност, този Тони съм аз преди около 12 години (така ме наричат приятелите и близките ми). Ако не бях осъзнал, че това не е правилния път за мен, все още щях да съм в същото положение. Разбира се, човек не се събужда една сутрин и не си казва, че трябва да промени нещо, което е правил в продължение на толкова много години. Трябваше да премина през доста тежък период от моя живот, който беше резултат от лошите ми финансови навици.

Стъпка 1 Какво искам?

Няма как да стигнем някъде, ако не знаем къде искаме да отидем. В онзи период, когато трябваше да работя по 12 часа на ден (включително събота и неделя) и нямах никакво свободно време, всичките ми пари отиваха за разходи и за покриване на вноски по кредити и се налагаше да искам пари от приятели (за да изкарам до следващата заплата), исках просто това да свърши и да се събудя от този кошмар. Разбрах, че парите са средството, което ще ми помогне да променя бъдещето ми и да постигна целите си.

С помощта на доста статии в интернет и няколко книги изготвих моя финансов план. Той включваше няколко краткосрочни цели като:

 • Създаване на авариен фонд за 6 месеца - той ми даде сигурността и спокойствието, че няма да се случи нищо фатално, ако остана без работа или имам други извънредни разходи.
 • Покупка на по-нова и по-сигурна кола (старата беше много бърза, но доста нестабилна при дъжд и сняг).
 • Покупка на жилище с ипотечен кредит.
 • Спестени пари за стартиране на бизнес и издръжката му, докато започне да печели.

Основната ми дългосрочна цел беше финансова свобода, т.е. да имам достатъчно средства, за да не се налага да работя нещо, което не искам. Разбира се, аз съм доста активен човек и докато се чувствам физически и ментално в добра форма, ще продължавам да се развивам и да ставам все по-добра версия на себе си.

Стъпка 2 Какво мога да контролирам?

Всяко начало е трудно. Когато започнах да изпълнявам финансовия ми план, можех да отделям малко средства за инвестиране и целта ми беше да направя няколко големи „удара“, които да ми осигурят по-голям капитал. Реалността ми показа, че това е много трудно и малкото ми успехи се дължаха по-скоро на късмет, отколкото на някаква логика. След като не мога да контролирам пазара, се запитах какво зависи от мен:

Парите, които харча. В началото си мислех, че е по-добре да увеличавам приходите си, вместо да управлявам разходите си, но реалната ситуация се оказа малко по-различна. Колкото и да се стараех като служител, повишението и бонусите ми не зависеха само от мен, а основно от мениджърите във фирмата. Като предприемач също нямам голям контрол върху приходите. От друга страна, аз съм отговорен за всеки лев, който харча.

Как използвам времето си. Ставане, закуска, пътуване до офиса, работа, обяд, пак работа, задръстване, излизане с приятели, вечеря, лягане и утре отново същото, а събота и неделя са за излежаване и мързелуване. Сигурно ви е познато. Аз бях в този ритъм години наред. Мислех си, че това е даденост и трябва да го правя, докато се пенсионирам (или до края на живота ми, ако се налага да работя след пенсия).

Оказа се, че има и друг начин. Започнах да си „крада“ по половин час на ден (и няколко през уикенда) и да ги инвестирам в себе си и моето развитие. Книгите, полезните статии и обученията ми станаха първи приятели. Промених и средата си. С хората, които бяха вечно негативни и имаха проблем за всяко решение, се виждах все по-рядко за сметка на тези, които учеха, действаха и не се оплакваха.

Стъпка 3 Как мога да завъртя колелото на парите?

Предишните две стъпки са ключови за постигането на финансов успех, но без инвестиране в истински активи, нещата няма да се получат. Да предположим, че тази или някоя от другите мои статии ви накарат да започнете да спестявате само по 100 лева на месец и да ги инвестирате в популярен индексен фонд със средна доходност от 8% на година или по 0.67% на месец. Изразено в пари, това са 67 стотинки месечно. Не е много, нали? Най-вероятно ще се откажете още след първия месец и ще проклинате деня, в който прочетохте този материал и решихте да ме послушате.

Въпреки че първоначалните резултати са много ниски, нека продължим да инвестираме при същите условия – 100 лева на месец при 8% годишна доходност. След 9 години ще имаме общо 15,743 лева, които ще ни докарват по 105.48 лева на месец. Това означава, че сложната лихва ни носи повече пари месечно, отколкото ние инвестираме. Истинска магия, нали?

Нещата стават още по-интересни. Ето какви са конкретните цифри:

 • За 9 години: 100 лева на месец.
 • Още 5 години: 200 лева на месец.
 • Още 3.5 години: 300 на месец.
 • Още 2.7 години: 400 на месец.
 • Още 2.3 години: 500 на месец.
 • Още 1.9 години: 600 на месец
 • Още 1.5 години: 700 на месец.

Виждате как периодът, за да генерираме допълнителни 100 лева на месец непрекъснато намалява. Ако ни трябваха цели 9 години, за да изкараме повече пари, отколкото инвестираме, то когато колелото на парите се завърти и сложната лихва влезе в действие, от 600 до 700 лева пасивни доходи на месец са ни нужни само години и половина. Ако се чудите колко пари ще имаме след тези близо 26 години, то сумата е над 105,000 лева.

Аз направих точно това, което описах. Започнах със 100 лева и постепенно увеличавах сумата, която заделям и инвестирам всеки месец. За тези 12 години изградих добро портфолио от сравнително пасивни инвестиции, което с помощта на сложната лихва расте всеки месец и ми осигурява средства, за да си плащам сметките и да живея добре.

Когато веднъж колелото на парите се завърти, то много трудно се спира. И това му е хубавото. Наистина е трудно в началото, но ако имаме ясна цел, осъзнаем какво може да контролираме и сме търпеливи, нещата се получават. Успех!

още по темата
още от Коментари