Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Какво губи и какво печели Тръмп от междинните избори

Снимка: Guliver / Getty images

Демократите успяха да си върнат мнозинството в Камарата на представителите на САЩ - това е водещата международна новина днес. Те сложиха край на епохата на пълен контрол на Републикаците над Конгреса. Към републиканската партия принадлежи и американският президент Доналд Тръмп.

Какво означава този резултат за него?

Би Би Си анализира. 

Да наричаме изминалите две години „епоха“ може да изглежда преувеличено, но при управлението на Тръмп всеки ден и седмица предлагат множество серии от новинарски цикли, които понякога могат да изглеждат безкрайни, посочва британската новинарска мрежа.

От встъпването си в длъжност насам Тръмп се ползва с подкрепата на Конгреса, който обикновено застава зад неговите думи, дела и политически приоритети и подхожда по-снизходително към неговите пропуски и грешки.

След два месеца, когато Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) отново ще падне под контрола на Демократическата партия, всичко това ще се промени.

Долната камара на Конгреса в САЩ, която прие закони за по-строга миграционна политика, отмени здравната реформа на президента Барак Обама, известна като „Обамакеър”. Тя одобри спорната данъчна реформа и прие съкращение на разходите за социалните програми, докато бе под контрола на републиканците (макар че много законопроекти бяха отхвърлени от Сената) и ще започне да предлага по-прогресивни приоритети.

Сега е ред на демократите да предлагат законопроекти, който да бъдат отхвърляни от Сената. Но поне те вече разполагат с платформа за своите идеи, на която да покажат какво биха направили, ако имат пълен контрол над Конгреса, ако не и президентски пост през 2020 г.

Междувременно, единственият начин Тръмп да прекара своите законопроекти през конгреса преминава през кооперацията с демократите, което може да бъде изключително трудно за президента, който през последните няколко месеца отправи множество остри критики срещу политическите си опоненти.

Най-обезпокоителен за Тръмп е фактът, че демократите вече разполагат с нужната власт, за да засилят надзора над действията на Тръмп и Белия дом.

Комисията по разузнаването в Камарата на представителите, която отговаря за разследването на предполагаемата руска намеса в американската предизборна кампания през 2016 г., ще бъде оглавена от отявления критик на Тръмп - Адам Шиф. Най-вероятно няма да отнеме много време, преди данъчните декларации на Тръмп да бъдат публично разгласени.

Някъде тук идва и въпросът за потенциалният импийчмънт. За да бъде стартиран процесът на импийчмънт на държавния глава на САЩ от Камарата на представителите, се изисква просто мнозинство, с което демократите вече разполагат.

Досега лидерите на демократите в Конгреса не са показали желание да започнат този процес, но ако през идните седмици (или месеци) специалният прокурор Робърт Мълър успее да представи доказателства за съглашателство между предизборен екип на Тръмп и Русия по време на изборите през 2016 г., ситуацията може да се преобърне за секунди.

Въпреки загубата на позиции в долната камара на Конгреса, разширяването на републиканското мнозинство в Сената безспорно е добра новина за Тръмп. Запазването на контрол върху Сената оставя отворена врата за желаните от Тръмп промени във федералната съдебна система. Президентът вече е назначи 84 съдии, включително и двама от деветте върховни съдии - Ник Горсач и Брет Кавано. Демократите остават с надеждата, че четирите либерални членове на Върховния съд ще бъдат в добро здраве през следващите две години.

Освен това, запазването на контрола в Сената прави по-лесно отстраняването на министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс, чиито отношения с президента Тръмп се влошиха, след като прокурорът публично се отказа от контрола върху разследването за руската намеса в изборите.

Тръмп може да номинира и нов директор на американската Агенция за защита на околната среда, позиция, която все още е вакантна, след като Скот Пруит, който е проверяван заради етични въпроси, подаде оставка на 6 юли.

Освен преките резултати в Конгреса, междинните избори разкриха много и за политическата власт на Тръмп и перспективите за негово преизбиране през 2020 г.

За двете години на президентския пост Тръмп концентрира цялото си внимание върху задоволяването на желанията на своята лоялна база от поддръжници по темите за търговия, миграция, правителствена регулация и външна политика. За разлика от своите предшественици Тръмп не полага особени усилия за привличане на нови избиратели.   

Това най-вероятно помогна на републиканците да спечелят места в Сената в щатите, където президентът е изключително популярен, но не бе достатъчно за да привлече гласоподавателите от Уисконсин, Западна Вирджиния и Пенсилвания, които останаха в ръцете на губернатори демократи, въпреки че подкрепиха Тръмп на изборите през 2016 г.

Междувременно прекомерният фокус на Тръмп върху базовия електорат може да му коства скъпо в традиционно републиканските конгресни райони с по-богато, по-добре образовано население.

Ако тенденцията продължи, щати като Аризона, Пенсилвания и Мичиган могат да се окажат по-трудни за спечелване при кампанията през 2020 г.

Резултатите от междинните избори обаче донесоха и някои важни победи за Тръмп, като губернаторската позиция във Флорида, която бе спечелена от републиканеца Рон Десантис. Републиканците спечелиха и в Охайо, и Айова.

Дори преминаването на Камарата на представителите под контрола на демократите не е изцяло негативно развитие за Тръмп. Сега той ще има кой да обвини, ако икономиката на САЩ тръгне в низходяща посока. Тръмп вече има оправдание за неспособността си да прокара своите предложения през следващите две години и оръжие за кампанията си през 2020 г.

Бил Клинтън и Барак Обама също изгубиха контрола над долната камара на Конгреса през първия си мандат, но по-късно бяха преизбрани за втори. Ако историята ни учи на нещо, то е, че последната спънка пред Тръмп не е фатална и че шансовете му да бъде преизбран за президент все още са напълно реални.

По материал на Би Би Си

още по темата
още от Коментари