Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китай ще компенсира забавянето на икономиката с кредитиране

47

Shutterstock

Да произвежда или да купува? Китай дълго време вярваше в първото, за да се справи със забавянето на своя икономически растеж. Сега той се опитва да наблегне върху второто.

Тази година ще е голям тест за това колко далеч е отишъл Китай в прехода от подкрепяните от държавата инвестиции към вътрешното потребление като главен двигател на растежа.

Китайският президент Си Цзинпин предупреди за "борба" в момент, когато страната му е изправена пред забавяне на икономическия растеж, каквото не е преживявала от близо 30 години.

Правителството представи поредица от стимулиращи мерки, които обаче имат за цел не да повишат икономическия растеж, а процесът на забавяне да бъде поставен под контрол.

"Целта на Китай не е растеж, а стабилност", обобщава икономистът Анди Се.

"Опцията за стимулиране на растежа не е на масата. Равнището на дълга просто е прекалено високо".

"Стеснено поле за маневриране"

Китайският дълг се удвои след глобалната финансова криза отпреди 10 години до около 300% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

"(Дълговото) равнище е толкова високо, че не е лесно да бъде раздвижена икономиката", казва Се.

Попитан дали според него Китай повече иска да строи или да насърчава хората да купуват, Анди Се посочи, че управляващата комунистическа партия има далеч по-малко поле за маневриране.

"Не е лесно да се промени чувствително ситуацията, когато основата е толкова широка", казва той.

Какво тогава прави Китай?

Той орязва някои данъци, за да остави повече пари в джобовете на хората. Задължителните минимални резерви на банките бяха намалени, за да не трябва да държат толкова много капитали в сейфа, и да могат - поне на теория - да отпускат повече кредити и да увеличат разходите.

И да, Китай пръска пари за големи инфраструктурни проекти - железопътни линии, мостове и огромен нов град близо до Пекин.

"Високорискови" фирми

още от Коментари
22
Сряда
Май