нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китайският гигант Evergrande е на ръба на фалит. Какви ще са последиците?

Снимка: Shutterstock

Китайският имотен гигант Evergrande е на ръба на фалит, като анализаторите предупреждават, че потенциалните последици от подобен крах могат да бъдат тежки и да се разпространят далеч извън границите на страната, пише Си Ен БИ Си.

„Сривът на Evergrande би бил най -големият тест, с който финансовата система на Китай се е сблъсквала от години“, коментира Марк Уилямс, главен икономист за Азия в Capital Economics.

От Си Ен Би Си предлагат анализ за това колко големи ще бъдат щетите от колапса на Evergrande и какво могат да очакват инвеститорите.

Как се стигна до тази ситуация?

След като период на бързо разрастване и трупане на активи по време на икономическия бум в Китай, днес Evergrande е на практика затрупан под смазващ дълг от 300 милиарда долара.

Най-задлъжнялата строителна компания в света изпитва затруднения с плащанията към доставчиците и в рамките на две седмици предупреди два пъти своите инвеститори, че не може да покрие задълженията си.

Във вторник Evergrande заяви, че продажбите на имоти на компанията му вероятно ще продължат да намаляват значително през септември, следвайки няколко поредни месеца на спад. Това ще направи ситуацията с паричните потоци още по-лоша.

Китайската компания е толкова голяма, че последиците от неин потенциален фалит ще засегнат не само китайската икономика, но и международните пазари.

Банките също реагираха на влошаващия се паричен поток на Evergrande. Някои кредитори в Хонконг, включително HSBC и Standard Chartered, отказаха да предоставят нови заеми на купувачи на два незавършени жилищни проекта Evergrande, съобщи Ройтерс.

Рейтинговите агенции понижиха многократно рейтинга на фирмата, аргументирайки решенията си с проблемите на Evergrande с ликвидността. Ситуацията, в която се намира компанията, се влоши миналата година, след като Китай въведе правила за ограничаване на разходите по заеми на строителните фирми. Тези мерки ограничават размера на дълга на компаниите от сектора спрямо техните паричните потоци, активи и капитал.

От началото на годината акциите на Evergrande са поевтинели с 80%, като тяхната търговия на облигациите на компанията бе прекратявана няколкократно от китайските борси през изминалите седмици.

С какво се занимава Evergrande?

В Китай, Evergrande е навсякъде. Основният бизнес на компанията е с имоти, но тя е и вторият по продажби строител в страната.

Evergrande притежава повече от 1300 проекта за недвижими имоти в над 280 града в Китай. Подразделението и за управление на строителни услуги е замесено в близо 2800 проекта в повече от 130 града в страната.

Компанията има седем други подразделения, които имат участие в редица индустрии, включително в секторите на електрическите автомобили, здравните услуги, увеселителните паркове и видео и тв продукциите.

По данните на фирмата тя има 200 хил. служители, но индиректно създава 3,8 млн. работни места всяка година.

Кой ще бъде засегнат?

Сред засегнатите страни от потенциален фалит на Evergrande биха били банки, доставчици, купувачи на жилища и инвеститори.

Китайските регулатори предупреждават за по-широки рискове за финансовата система на страната, ако задълженията на Evergrande не бъдат погасени.

Твърде голяма ли е Evergrande, за да фалира?

Според анализатори мащабите Evergrande правят вероятността от правителствена намеса много голяма.

 „Evergrande е много важен предприемач в сферата на недвижими имоти. Ако се случи нещо с него, това би бил много сериозен сигнал“, коментира Дан Уан, икономист от Hang Seng Bank.

 „Вярвам, че правителството, или централната банка, ще предприемат мерки за подкрепа на компанията“, добави той.

Други анализатори смятат, че е много по-вероятно да се стигне до преструктуриране.

 „Търсеният краен резултат най-вероятно е контролирано преструктуриране, при което други строители ще поемат незавършените проекти на Evergrande в замяна на дял в нейните поземлени имоти“, коментира Уилямс от Capital Economics.

Според него правителството ще даде приоритет на купувачите на жилища и банките при уреждането на проблемите на Evergrande.

„Основният приоритет на политиците ще бъдат домакинствата, платили депозити за имоти, които все още не са завършени. Другите кредитори на компанията може да понесат загуби“, добави Уилямс.

още по темата
още от Коментари