Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Корекцията на Уолстрийт покачи щатския долар

101

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг
 

Еврото отчете най-големия си спад от септември-октомври миналата година досега. Внимателното наблюдение на разпродажбите на Уолстрийт от валутните спекуланти постепенно премина в покупки на долари. Те не насочиха капитали към зелените пари в търсене на защита от паниката на пазарите. Дори напротив, реакцията на валутите не показва притеснения, че има опасения за ускоряване на борсовите разпродажби.

Доларът спечели от очакванията за повишаване на лихвите от Федералния резерв в следствие на очакваната по-висока инфлация в САЩ. Доходността на правителствените облигации също пое нагоре, като това оказва известна подкрепа и на валутата. Еврото загуби два цента и половина от началото на борсовия спад и в петък вече се стабилизира на нивото от 1.2250 EUR/USD. Намалението последва близо десет цента ръст на единната валута за последните три месеца.

Търговията с британския паунд се оказа дори по-интересна, заради заседанието на централната банка на Великобритания. Паундът, обаче, не успя да задържи печалбите си, които натрупа след коментарите за опасността от ускоряване на инфлацията и необходимостта да се повиши по-бързо лихвата в страната. Поевтиняването на валутата в петък показва, че доларът все още има достатъчно сила, за да компенсира част от загубите си за последните три месеца. За еврото това означава да се търси подкрепа на ключовото равнище от 1.20 долара.

още от Коментари
12
Сряда
Декември