Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Летен анализ на пазара за бързи кредити

Снимка: Shutterstock

От икономическа и потребителска гледна точка, бързите кредитите са абсолютно незаменим начин за финансиране. Ако погледнем банковите услуги - при тях има допълнителна лихва при влоговете, което е стимулиране на пазара и обмена на пари. Този механизъм работи, когато лихвата по депозитите е положителна, което не се е случвало от повече от 6 месеца. От няколко месеца, този процент е нулев, което на практика означава, че каквито и пари да се сложат на депозит, на тях им се начислява минимална лихва. Тези суми се отделят от самите банки, които ги заделят от лихвите, които начисляват към кредитите. А както знаем при банковите кредити, лихвите не са никак ниски тази година.

Това е и причината за нарастването на процента хора, които се възползват от бързите кредити. Този сектор от кредитирането расте все повече и повече, защото хората нямат време да чакат одобрение от банковия сектор и да попълват купища документи. Освен това, много често банките дават по-добри условия за кредитиране, ако познават клиента и той има депозитна сметка в същата банка. При бързите кредити, такова разделение няма. Всеки, който има нужда от пари е добре дошъл. Този сектор от икономиката е създаден именно, за да подобри микроклимата при финансите. Доказателство за това е, че за миналата година, бързите кредити са се увеличили с 9%, а кредитите до заплата с 8%. Увеличението е числовото доказателство, че хората се възползват от опцията за бърз кредит, когато им потрябват пари. Ако предположим, че тези проценти са дошли от потребители, които са избрали бърз кредит, вместо банков кредит, то това означава, че в този сектор тепърва ще има развитие.

Мисията на фирмите за бързи кредити онлайн се основава върху грижата за клиентите. Подобно внимание, клиентите не могат да намерят в банките. Ако се загледате в кредитните продукти на бързите кредити ще забележите, че те са съобразени с нуждите на клиентите.

Какво предлагат бързите кредити?

Бързо и лесно кредитиране е най-добрият отговор. Лесната процедура е създадена, за да не губи излишно времето на клиентите. Най-често продуктите им са бърз кредит за нови клиенти, бърз кредит за лоялни клиенти и кредит до заплата. Това са все кредитни продукти, които са за кратък период от време - до 2 години. Сумите по тях са сравнително ниски, предвид това, че се дават за кратък срок.

Фирмите за бързи кредити обаче предлагат много повече от пари - те предлагат разбиране и удобство. Всички, които са посещавали офис на бърз кредит знаят, че вътре ги посрещат отзивчиви консултанти, които са готови да им разяснят всички условия по кредита. Нещо повече, одобрението не зависи само от кредитната история на клиентите. Тоест дори и кредитната ви история да има лоши моменти, ако имате основателна причина за тях, може да получите искания заем.

Снимка: Shutterstock

Кредитната история е цялата информация за вземаните, покриваните и непокриваните кредити за период от 5 години назад. Справка в кредитния регистър се прави за всеки клиент и от банките, и от бързите кредити, така че всякакъв вид лъжи и заблуждения от страна на клиентите са излишни. В кредитната история влизат и кредитните карти и овърдрафта, не само заемите от банкови и небанкови институции. Справката показва дали са изплащани задълженията редовно без да дава допълнителни пояснения за причините.

Как се развива пазара на бързи кредити?

Като цяло, кредитните компании се опитват на първо място да подобрят реномето си и след това да предизвикат доверие. Голяма част от рекламите в сектора са обучителни, тоест тяхната цел е да изгради даден образ за услугата. За съжаление, в този бранш има и много нерегистрирани лихвари и малки фирми, които вредят на реномето на целия бранш, като използват измамни схеми. Експертите съветват хората да се доверяват само на големите имена в бранша и да четат внимателно договорите, които подписват.

Когато става въпрос за пари, няма как да не заговорим и за сигурност. При доказаните фирми за бързи кредити със сигурност данните на клиентите са в безопасност, лихвите и таксите са уточнени още от начало и клиентът е наясно каква сума трябва да върне в края на периода. Освен това се изисква верификация на клиента с личната му карта и ако се кандидатства онлайн, същият човек да е титуляр по сметката, която предоставя за да получи парите. Извършват се проверки на няколко нива, които са с цел да запазят сигурността на хората, данните и да се предотвратят измами. Във фирмите за бързи кредити има достатъчно механизми за справяне с всякакви измами, така че сигурността не е пренебрегната. Това обаче не означава, че кредитните консултанти не са приятелски настроени. Тяхната работа е да помагат и да разясняват условията по договорите.

Онлайн кредитите са друг аспект, който е доста коментиран в пространството. За разлика от банките, при бързите кредити има опция за кандидатстване за заем онлайн и получаването му няколко часа по-късно. Това е добър способ, който дава възможност за получаване на кредит, дори и когато няма офис на компанията в близост. Макар в големите градове, да има достатъчно офиси, в малките населени места, ситуацията е различна.  В бъдеще, ще станем свидетели на сериозно увеличение на клиентите в този сектор, защото обучителният маркетинг вече показва подобрение в реномето на компаниите и все повече хора ги избират за финансиране, коментират експерти.

 

още от Коментари
20
Понеделник
Януари