Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лоши новини за рисковите валути

201

Доларът успя да отчете печалби спрямо европейските валути през изминалата седмица, но представянето му спрямо японската йена и останалите основни валути в Азия не се оказа достатъчно уверено.

Седмицата започна с постепенните разпродажби на еврото, след като акциите на Уолстрийт паднаха под влияние на новините за търговските преговори между САЩ и Китай. Липсата на съществен напредък не се изтълкува позитивно за рисковите активи, към които влиза и единната европейска валута.

Британският паунд се оказа още по-губеща валута след поредната седмица без политически прогрес за правителството. Очакванията за отлагане на Брекзит стават все по-големи.

Вниманието на валутните спекуланти беше насочено най-вече към заседанието на Европейската централна банка, от което се очакваше промяна на прогнозите за икономическия растеж и инфлацията, заедно с анонса на програмата за дългосрочно финансиране на банките. Тази програма стартира през септември, като има за цел да запази добрите условия за банково финансиране в еврозоната и определено е необходима за стимулирането на растежа в региона.

Пазарните играчи, обаче, се фокусираха върху негативните прогнози на ЕЦБ за глобалната икономика, които в последствие бяха потвърдени и от последните данни за експорта от Китай.

Азиатската страна отчита силно намаление на износа си, което означава, че глобалното потребление намалява. Еврото падна под равнището от 1.12 долара, но успя да компенсира една част от загубите си в петък, когато данните за пазара на труда от САЩ се оказаха по-слаби от прогнозите. Доларът се оказа губещ срещу всички валути, макар че само броят на новите работни места се оказа по-слаб от прогнозите. Това вероятно се дължи на по-мащабното наемане на служители в САЩ, което имаше през декември и януари, както и на лошото време през февруари.

Автор: Цветослав Цачев, Елана Трейдинг
още от Коментари
22
Сряда
Май