Затвори

Мадрид надвива каталунската независимост, но на каква цена?

Снимка: Guliver/Getty Images

Силовите решения на централната власт са стряскащ сигнал не само към привържениците на откъсването на автономната област, но и към всички граждани на Испания, които тепърва ще има да задават въпроси за пропорциите между законност и демокрация

Каталунската криза очевидно слиза от пика си. След обявеното изтегляне на централите на две водещи банки от Барселона към Аликанте и Лас Палмас еуфорията да се обявява независимост на Каталуня силно спада. Очевидно е, че ако автономното правителство на областта продължи да упорства за откъсване от Испания, голяма част от каталунския бизнес ще последва въпросните банки, които вече обясниха, че решението им е продиктувано от чиста загриженост за сигурността на акционерите и клиентите им, тъй като тя не може да бъде гарантирана при неясното бъдеще на Каталуня. Междувременно и правителството в Мадрид побърза да улесни излизането на банкови и икономически структури от разбунената автономна област и предислоцирането им в други части на Испания, приемайки специален декрет по въпроса. От него вече се възползваха редица фирми от туристическия бранш.

На свой ред конституционният съд в Мадрид постанови за незаконно замисленото за понеделник, 9 ноември, свикване на пленарна сесия на местния парламент в Барселона, на която се очакваше да бъде провъзгласена независимостта на Каталуня. Парадоксът тук е, че всъщност формално сесията още не беше свикана - липсва официално оформено решение за това. Така че конституционният съд забрани нещо, което още не съществуваше. Казусът може да предизвика юридически спорове, но посланието е достатъчно красноречиво - Мадрид няма намерение да отстъпва от твърдата си линия и по никакъв начин няма да допусне откъсване на Каталуня.

Впрочем, упоритост демонстрира и премиерът на автономното каталунско правителство Карлес Пучдемон, който призова депутатите да се явят в местния парламент не в понеделник, а във вторник, обещавайки, че и той ще дойде там. С пояснение, че ще ги информира за „актуалната политическа обстановка”. Обтекаемата формулировка явно е избрана, за да не се предизвика нова забрана от конституционния съд, но с очевидното за всички намерение независимостта все пак да бъде провъзгласена.

На този фон наблюдателите все по-активно обсъждат варианта с активиране на член 155-ти от испанската конституция. Той дава право на правителството в Мадрид да отнема правомощията на местната власт, в която и да е автономна област, нарушаваща основния закон на страната. Вярно, експертите напомнят, че процедурата за това не е особено бърза - минава през пет законови стъпки, тъй като трябва да получи одобрение с абсолютно мнозинство в Сената. Което не е проблем за настоящото правителство на Народната партия начело с премиера Мариано Рахой, тъй като тази партия има мнозинство в горната камара на Националния конгрес. Но все още на задвижването на тази процедура в Мадрид се гледа като на крайна мярка.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 23.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 23.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67122
0.598365
CNY
10
2.50828
3.9868
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.24074
0.446281
RUB
100
2.7727
36.0659
USD
1
1.58418
0.631241