Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мисия: Аз, Инвеститорът

1833

 Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на книгата „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Занимавам се с лични финанси и инвестиране от доста години. През това време съм пробвал различни неща, като съм имал възходи и падения. От сегашна гледна точка, едно от най-трудните неща беше да променя мисленето си – от консуматор да стана инвеститор и да изградя добри навици в тази посока. Сега, искам да ви помогна в тази мисия и ще ви споделя стъпките, през които аз преминах през последните над 15 години.

Стъпка 1: Да намерим нашата причина да инвестираме

Да инвестираме НЕ е задължително и трябва да имаме сериозна причина, за да отделяме от нашето ценно свободно време и да влагаме усилия в някаква сфера. Нищо не ни пречи да сме като над 90% от хората в България и да харчим всичко, което получаваме. Не е нужно и да сме като онези 4% - 5% от българите, които влагат парите си в някакви инвестиции. Гарантирам ви, че може да се оправяме сравнително добре в живота си без да се занимаваме с неща като фондове, акции, облигации и други. Пробвал съм го за известен период от време и оцелях. Просто, харчех цялата си заплата, не спестявах и не инвестирах.

В един момент, това не ми беше достатъчно и исках да направя по-големи неща. Тъй като нямах спестявания, трябваше да изтегля няколко кредита, за да си купя кола или да отида на онова скъпо пътуване до Лондон. В началото, вноските по заемите ми се струваха малка част от приходите ми, но новият стандарт на живот изискваше и по-големи разходи за колата, по-голямата квартира, пътуванията и другите „екстри“. Налагаше се да работя повече (за по-висока заплата и бонуси) и да изтегля още кредити.

Сигурно щях да продължа в същото „темпо“, ако родителите ми не се бяха пенсионирали в рамките на 2-3 години. Те получиха пенсии в размер на около 35%-40% от последните им заплати и те не им стигаха за нищо. Нямаха спестявания, а само няколко кредита, които бяха взели за ремонт на жилището. Осъзнах, че ако продължавам по същия начин, и аз ще попадна в тяхното положение. Това беше моята причина да започна да уча законите на парите и да инвестирам. А коя е вашата?

още по темата
още от Коментари
22
Сряда
Май