Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Моите 7 причини да инвестирам в индексни фондове

Стойне Василев е независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на най-продаваната бизнес книга у нас за 2018 и 2019 година „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

По-голямата част от моето пасивно портфолио е в индексни борсово търгувани фондове и това не е случайно. Аз харесвам простите инвестиционни стратегии като „купи и дръж“, които ми носят добра доходност при умерено ниво на риска. В тази статия ще ви представя моите 7 причини да избера ETF-ите пред останалите възможности за инвестиране. И така, от 7 до 1:

Причина № 7: Широкодостъпни са

Има огромно разнообразие от борсово търгувани фондове, в които всеки може да инвестира. Докато преди години имаше ETF-и само върху популярните индекси като S&P 500, Dow Jones Industrial Average, NASDAQ Composite, MSCI World, DAX и други, сега са достъпни фондове, които следят доста по-„екзотични“ показатели в различни сфери като 5G, роботика, големи европейски банки, онлайн продажби и много други. Не е за пренебрегване и факта, че индексни фондове се търгуват на почти всички европейски борси.

Причина № 6: Лесна диверсификация

Освен дългосрочното инвестиране, друга добра стратегия е диверсификацията или да не слагаме всички яйца в една кошница. Звучи просто за изпълнение, но на практика не е толкова лесно. Не е достатъчно да добавим в портфейла ни много инвестиции, защото те могат да са от един клас, от един регион или от един сектор. За да намалим риска, трябва да избираме активи, които имат малка корелация помежду си.

Борсово търгуваните фондове са като едни строителни блокчета, с помощта на които може лесно да изградим нашия диверсифициран портфейл. Не е нужно да търсим най-добрите компании от дадена сфера, а просто може да купим ETF, които следи даден индекс.

Причина № 5: Данъчно ефективни са

За разлика от много други инвестиции, доходите на физически лица от сделки с акции и други финансови инструменти (сред които са и индексните фондове), които се търгуват на регулирани пазари в ЕС и в Европейското икономическо пространство, не се облагат с данък върху доходите. Това означава, че ако закупим даден ETF за 1,000 лева и той ни донесе годишна доходност от 12%, то за печалбата от 120 лева не дължим 10% данък върху доходите, ако продадем дяловете си от фонда. (продължава на следващата страница)

още от Коментари