Затвори

Най-много депресии при малкия бизнес

Акад. проф. д-р Иван Миланов, дмн, завършва медицина във ВМИ, София през 1981 г. Работи като участъков терапевт в Общинска болница гр. Своге. През 1983 г. започва работа като асистент по клинична електромиография в Медицинска Академия (ИСУЛ). От 1984 г. работи в отделение по дегенеративни и демиелинизиращи заболявания на Специализирана болница за активно лечение по неврология и психиатрия “Св. Наум”. Придобива клинична специалност по неврология през 1986 г. През 1997 г. е избран за  доцент по неврология и началник отделение, а от 2001 г. е професор и изпълнителен директор на Университетската болница “Св. Наум”. През 2004 – 2008 година е зам. ректор на Медицински университет – София. През 2012 г. е избран за член кореспондент, а през 2015 г. – за академик на Българска Академия на Науките. От 1990 г. е доктор по медицина, а от 1998 г. – Доктор на медицинските науки. Специализира двигателни нарушения в Канзаският университет – САЩ, Kansas city, Kansas при проф. W. Koller. Специализира и по проблемите на главоболието в Университета на гр. Pavia – Италия при проф. G. Nappi и проф. G. Sandrini.

Има над 550 научни публикации, голяма част от тях  в престижни западни списания. Неговите публикации са цитирани над 2500 пъти в престижни западни научни издания. Автор е на повече от 60 монографии и учебници по неврология. Има съвместни научни разработки с колективи от Университета на гр. Pavia и от Канзаския университет.

Член е на Ню-Йоркската академия на науките (NYAS), на Международната асоциация за изучаване на болката (IASP) и на Световната асоциация по двигателни нарушения (Movement Disorders Society). Член е на панелите по неврология, по главоболие и по множествена склероза на Европейската Академия по Неврология (EAN) и на бордовете на Европейското дружество по главоболие (EHS), Дунавската неврологична асоциация, на съвета на Европейския комитет за лечение и проучвания на множествената склероза (ECTRIMS) и на Научния комитет на Дружество за изучаване на невропротекция и невропластичност (SSNN). Председател е на Българското дружество по неврология, Българската асоциация по двигателни нарушения и множествена склероза, Българската асоциация по клинична електромиография и евокирани потенциали и на дружеството по главоболие и болка. Заместник председател на Българската асоциация по невропротекция и невродегенерация. Член на управителния съвет на „Българска сърдечна и съдова асоциация“.

Носител на международната награда “Kauchtschischvilli” на Световната асоциация по главоболие за 1996 г. Носител е на наградата “Проф. Д-р Константин Чилов” за 2005 и 2009 г., „Панацея златна” за 2009 година и Signum Laudis I степен Aesculapius през 2016 година.

 

 

- Академик Миланов, ако един човек работи много, непрекъснато е в стрес, преследва трудни, понякога непостижими задачи, по-податлив ли към психически заболявания? 

- Прекаленото натоварване без адекватна почивка, особено когато се работи с много хора, води до стрес. Стресът сам за себе си не е негативно явление, ако не премине определени граници и води до дистрес. Тези граници са много индивидуални. Хроничният стрес или дистрес напоследък в пресата се нарича “синдром на изпепеляване”. Развиват се депресии и панически разстройства, които изключително много влошават качеството на живот на хората.

- В момента психически здрава ли е българската нация?

-Не може да се определя психичното здраве на една нация като цяло. Тя е сбор от индивиди, всеки със своите индивидуални предразположения към различни заболявания. Трябва да отбележа, че с истинските психични болести се занимават психиатрите, а аз като невролог имам поглед върху депресивните и панически разстройства, защото тези хора се страхуват да посещават психиатър и предпочитат да бъдат лекувани от невролог.

- Имате ли обяснения за агресията, която става твърде масова?

- Агресията се дължи на много фактори, но смятам че тя е свързана предимно с лошо финансово състояние, липса на перспективи и чувството за безнаказаност.

- Сред вашите пациенти има ли професионална група, която е най-многобройна.

- Хората от малкия и среден бизнес са подложени на голям стрес, свързан с тяхното финансово оцеляване. Мисля че те са най-многобройната група пациенти с депресии и панически разстройства. В тази застрашена група трябва да включим и висши служители в бизнеса или държавната администрация и лекарите.

- Напоследък се лансира една теза, че високо ефективните лидери стават преди 5 часа сутринта, работят по над 14 часа всеки ден и постигат страхотни резултати. Разумен ли е този начин на живот, какви рискове крие?

- Високо ефективни лидери са хората издръжливи на стрес. Дългият и натоварен работен ден без адекватна почивка и забавления не е подходящ за никого и в края на краищата води до изчерпване и “синдром на изпепеляване”.

-Как да живеем, за да сме със здрава психика, но и да сме успешни.

- Като редуваме работа с адекватна почивка, сън и забавления.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 16.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 16.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67136
0.598315
CNY
10
2.5136
3.97836
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21616
0.451231
RUB
100
2.75877
36.248
USD
1
1.58998
0.628939