Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Не, не може да имаш всичко веднага!

 Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на книгата „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Сигурно ще е страхотно всички да имаме перфектни тела, да сме много богати и да сме добри във всяка една сфера. Ако гледаме рекламите, това може да стане с помощта на чудодейни хапчета, онлайн кредити или курса на поредния гуру. За съжаление, шансът да постигнем устойчиви резултати за кратко време особено в сферата на личните финанси е близък до нула. Това не пречи много хора се хващат на лъжата за бързите пари и пропиляват времето и енергията си в търсенето на лесен път към богатството. В тази статия ще ви представя моите причини защо хубавите неща стават бавно и изискват постоянство - винаги е било така и така ще остане.

Всяка крайност е вредна

Наскоро един приятел ми се обади и ме попита дали може да си купи колата, която желае от няколко години или да продължава да спестява и инвестира за дългосрочните си цели, за които бяхме говорили преди време. Моят отговор беше насочен към това да разбере за себе си кое е по-важно – да постигне кратка удовлетвореност сега и да се отдалечи от големите си мечти или да продължи да спазва финансови си план. Решението в такива ситуации е много трудно и ни се иска да постигнем някакъв баланс, но това не винаги е възможно и се налага да направим компромис.

В края на краищата, моят приятел си купи колата и беше щастлив за няколко месеца, преди да му мине еуфорията от новата покупка и да дойдат големите разходи за поддръжка. Дали за него това решение си е струвало цената – не знам. Със сигурност, си е казал, че „си го е заслужил“, „Веднъж се живее!“ и „Защо да чакам, като мога да имам нещо сега?“. Разбира се, той не е единствения човек, който предпочита моментното задоволяване на нуждите си пред дългосрочния успех, който дори не е сигурен.

Всъщност, мнозинството от хората разсъждават по този начин, особено в по-южните държави. Причината е проста – в по-топлите страни има повече слънчеви дни, по-богата реколта и повече ресурси като цяло. На север почвата е доста по-неплодородна, по-студено е и ако искаш да оцелееш, ще трябва да мислиш малко по-дългосрочно. В 21 век много от нещата са се променили, но формираното мислене на хората е доста по-устойчиво.

За мен, всяка крайност е вредна. Да харчиш всичко до последната стотинка, за да задоволиш текущите си желания и страсти, без да мислиш за бъдещето, е признак за мислене на беден човек, който иска всичко тук и сега. В същото време, да си фокусиран само върху „светлото бъдеще“, без да си позволяваш някои глезотийки сега, не е много разумно решение. Нека не забравяме, че парите са просто средство, за да постигаме нашите цели, каквито и да са те.

Възможно ли е да имаш всичко?

Столетия назад в историята, повечето хора са работили, борили ли са се и са воювали, за да имат храна на масата си и покрив над главата си. През последните няколко десетилетия вече може да си позволим много неща и това ни накара да мислим, че може да имаме всичко. Това възможно ли е? Може ли да имаме огромна къща с имение, супер кола, блестяща кариера, умни и възпитани деца, перфектно тяло, любящ партньор и да се развиваме като личности?

Да, възможно е до някаква степен, но дори най-богатите хора на света не могат да имат всичко и не са перфектни във всяка една сфера, а какво остава за останалите. Всъщност, познавам няколко човека в България, които „живеят живота на мечтите си“, винаги са усмихнати и изглежда, че се справят отлично във взаимоотношенията си, като родители, като предприемачи и в останалите сфери, и имат всичко, което искат.

Разбира се, това е само „фасадата“ и в действителност нещата стоят по различен начин. Просто това е техния „имидж“ и те изкарват пари с него. Този „перфектен“ живот е особено разпространен в Мултилевъл маркетинг компаниите, мотивационните гуру-та и сред някои други общности.

Времето и енергията са ограничени ресурси

Една от основните причина да е почти невъзможно да имаме всичко, при това на момента, е времето, с което разполагаме. То е еднакво за всичко – по 24 часа в денонощие. Ако спим по 8 часа и за работа отиват поне още 10 часа (заедно с пътуването и обяда), то остават едни 6 часа на ден, както и уикенда, разбира се. Всъщност, това е груба „бакалска“ сметка и в действителност, ако отделим малко време на половинката ни, на децата ни, на дома ни, да вечеряме и да поддържаме хигиената си, не остава почти никакво време за нас и нашето развитие.

Разбира се, ако нещо ни е приоритет, ние ще намерим време за него, но това ще стане за сметка на останалите неща. Мултитаскингът или правенето едновременно на повече от едно нещо, е интересна концепция, но много трудно приложима на практика. Дори говоренето по телефона в колата с хендсфри е трудно да го съчетаем с шофирането, а какво остава за други дейности. За да съм честен, виждал съм дами да карат, да се гримират, да пият кафе, да пушат и да се карат на децата едновременно, но те са изключения и не правят качествено нито една от тези дейности.

Енергията също не е безкрайна. Стресът, желанието ни да сме успешни в много сфери и да отделим време за много хора води до по-бързото ни изтощаване. Кафето, витамините, минералите, добрата храна и физическата активност помагат да поддържаме енергията си, но всеки човек има нужда от поне 8 часа сън и почивка, за да релаксира и за да се зареди. А това също отнема време. Някои хора правят опити да спят по 4 часа или да не си почиват с месеци и дори години, но тялото ни не е машина и си взима „своето“ в някакъв момент. Тогава щетите може да са много по-големи и да наложат генерална промяна в нашия живот.

Законът на справедливостта

Той гласи, че получаваме точно толкова, колкото сме дали. Всеки, който е постигнал лесно бързи резултати нарушава този закон. Нека разгледаме какви изключения може да има от това правило. На първо място, това са късметлиите, които са спечелили големи суми от хазарт. В България няма точна статистика, но според изследване на Националния фонд за финансово образование в САЩ, над 70% от хората, които са спечелили големи суми от игри на щастието, ги пропиляват само в рамките на няколко години. Предполагам, че у този дял ще клони към 100%.

Основната причина за тези проценти е, че получаването на пари и тяхното задържане са две коренно различни неща. Когато спечелим бързо голяма сума, за която не сме работили и не сме положили усилия, ние не я ценим. А при този случай, не се стремим и да я защитим по най-добрия начин. Има и още нещо – ние винаги действаме според изградените ни принципи и навици. Хора, които са свикнали да харчат заплатата си до последната стотинка за цигари, кафета, пиене и ядене, какво мислите, че ще направят, ако съдбата им се усмехне и едно от лотарийните билетчета се окаже с печалба от порядъка на 500,000 лева?

Не е нужно да гадаем, защото повечето от тях си „признават“ за какво ще отидат парите, още когато се снимат с чека. „Ще дам на децата“ (а те ще ги изхарчат веднага), „Ще направя ремонт“, „Ще си сменя колата“, „Ще отида на почивка“ са най-честите отговори, но преди всичко, те ще го отпразнуват с много храна и алкохол. След това, ще раздадат част от парите на роднини и не чак толкова близки, за да ги „споменават с добро“, преди да направят големите покупки.

След няколко години е останал само спомена за голямата печалба, една стара кола (която непрекъснато гълта пари за поддръжка) и прилично жилище, което отново е за ремонт. Има и още един страничен „ефект“ – децата са получили по един имот (или са изплатили кредита за него) и са научили урок за цял живот - когато имат трудности, не е нужно да работят повече, а да си купуват лотарийни билети. Някой ден и техния късмет ще проработи и ще осигурят бъдещето на децата си.

Има и още много причини защо е невъзможно да имаме всичко на момента, но мисля, че засегнах основните. Не е лошо да имаме високи цели, но когато искаме всичко да е перфектно, изпускаме важните неща, заради които живеем. За мен, всяка крайност е вредна и всичко е баланса. Парите са важни, но те са само средство, за да постигнем целите си и да изразим себе си.

още по темата
още от Коментари