Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нов скок на технологичния сектор

100

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Щатските акции отново се представиха по-добре, благодарение на корпоративните отчети. Изненадващи резултати в печалбите на компаниите не липсваха и дори оставиха на заден план противоречивите икономически новини. Apple за първи път прехвърли границата от един трилион долара пазарна капитализация. Това последва добрия финансов отчет на производителя на електроника и дори оказа положителен ефект върху целия технологичен сектор. Производителите на чипове също се представиха добре, но не може да се говори за еуфория на Уолстрийт от печалбите на технологичните компании. Дори напротив, усеща се предпазливост сред инвеститорите, заедно с ниската лятна активност на пазарите.

Търговията с акции в САЩ беше под влиянието на притесненията за търговската война на Тръмп спрямо Китай. Много по-силно това се усещаше в Азия, което води често и до слаб старт на американската сесия. Въпреки това, купувачите имаха предимство през седмицата и успяха да качат основния индекс S&P 500 с над 1%. Технологичният NASDAQ се справи още по-добре и затвори с близо 2.5% нарастване за седмицата. Тези ръстове, обаче, бяха под влиянието на няколко по-големи компании и не може да се каже, че целият пазар е бил оцветен в зелено и акциите растат уверено.

Корпоративните отчети в САЩ остават изключително добри. 80% от компаниите имат по-добри печалби от прогнозите, а агрегираният ръст на резултатите е 24% повече спрямо година назад. Това са изключително добри данни от големите американски компании и не е учудващо, че задържа цените на акциите на рекордни нива. Проблемът е, че данните показват минала активност. Данните за бизнес климата в САЩ отчетоха забавяне и предсказват постепенно охлаждане на икономиката. Фондовият пазар не обръща внимание на тези рискове и вероятно щ продължи бавно да се качва през август.

още от Коментари
16
Неделя
Декември