нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Няма да е все така...

Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Всеки от нас трябва да има в джоба си бележка, на която пише „Няма да е все така“, за да му напомня, че нещата са преходни. Това важи с пълна сила за нашия стандарт на живот. Според статистиката, пикът на доходите в България достига между 55 и 60-годишна възраст, а след това рязко спада, когато човек се пенсионира. В развитите страни, доходите на хората, след оттегляне от активна работа, са приблизително същите, както преди това. Дори в момента да имаме високи доходи и да може да си позволяваме много неща, няма да е все така, и ни чакат трудни години, ако не помислим за бъдещето си.

Може ли да предвидим бъдещето?

Никой от нас няма кристална топка и не знае какво ще се случи през следващите 5, 10, 20 или 30 години. Въпреки това, ако погледнем сегашната ситуация и развитието ѝ през последните години, ще забележим, че пенсионната ни система издъхва и е в технически фалит. Към момента, само около 50% от изплащаните пенсии се финансират от осигуровките на работещите. Другата половина идва чрез трансфери от републиканския бюджет, т.е. данъците на всички нас. По този начин, вноската ни за пенсия не е 18.30% (за трета категория, родени след 1959 година), а поне двойно повече (36.6%).

България е една от най-застаряващите нации в света. Това, заедно с размера на сивата икономика, който се движи около 30%, ще доведе до още по-големи проблеми за нас, като бъдещи пенсионери. Освен това, в момента има таван на пенсиите, който няма да се премахне скоро, най-малкото защото има таван на сумата, върху която може да се осигуряваме (т.нар. максимален осигурителен доход).

Всичко това ще доведе до един логичен резултат – нашият стандарт на живот ще се понижи драстично, след като (ако) се пенсионираме.

още от Коментари