Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Объркан старт на годината за валутния пазар

87

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Еврото стартира новата година с понижение от един цент, което не отразяваше, нито динамиката на валутния пазар, нито драматичната азиатска търговия.

Седмицата ще остане в историята със силния спад на долара спрямо японската йена. Понижението започна в първите дни след настъпването на новата година, когато японските банки не работеха и на пазара в Азия нямаше достатъчно ликвидност.

Йената се покачи спрямо австралийския долар първо, където търговията е много слаба и в рамките на секунди се пренесе върху щатския долар. USD/JPY слезе от 109 до 105 преди постепенно да се възстанови и в края на европейската сесия да се върне на 108.55. Вина за това носи големият дял на компютърната търговия на хедж фондовете, които следят котировките и в рамките на милисекунди осъществяват голямо количество сделки за значителни обеми без да подлежат на контрол и регулации.

Европейската валута се оказа имунизирана от този моментен спад, но спадът й през първия работен ден на годината се дължеше на страховете от икономическа рецесия и търсенето на убежище, каквото е доларът.

Спадът на китайската икономика свали борсите в Азия, след това се пренесе и върху Уолстрийт след предупреждението на Apple за продажбите на смартфони и слабите данни за индустрията. Фондовият пазар загуби 3% за един ден, но успя да компенсира голяма част от загубите си в края на седмицата, когато силният доклад за заетостта върна позитивните настроения на инвеститорите. Това също подкрепи американския долар, за да достигне равнището от 1.1350 EUR/USD.

Печалбите на американската валута спряха да се трупат, когато председателя на Федералния резерв Джером Пауъл обяви, че централните банкери следят сигналите на пазарите и виждат очакванията за рецесия на инвеститорите.

още от Коментари
20
Четвъртък
Юни