Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Обърна ли се посоката на валутния пазар?

100

Еврото отчете повишение в последните два дни на седмицата, с което компенсира загубите си от преди това. Ръстът на единната валута, обаче, не е само моментно обръщане на посоката, а дава сигнал и за края на поскъпването на долара, което се наблюдаваше през последния един месец.

Индикаторите все още не дават ясен сигнал за края на ръста на щатската валута, но когато се отчете реакцията на пазара на новините през седмицата, става ясно, че инвеститорите постепенно променят нагласите си.

Покупките на долари се дължаха на очакванията за ускорено повишение на лихвите в САЩ, като мотивите на централните банкери включват не само икономическото възстановяване, но и опасността от инфлация. Данните, обаче, не потвърждават това.

Потребителските цени растат с по-ниски темпове от прогнозите през април, когато се изключат ефектите от поскъпването на храните и горивата. Индустрията също отчита по-нисък инфлационен натиск, което противоречи на икономическата теория. В глобален мащаб се забелязва тенденцията на слаба инфлация и дори рекордно ниската безработица в САЩ и поскъпването на петрола не успява да качи цените. С това и ръстът на щатската валута губи почва под краката си.

Еврото слезе до равнището от 1.18 EUR/USD през седмицата, но в края на европейската търговия вече се върна на нивото от 1.1950 долара. Това не може да се определи като изключително динамична търговия, но е първият сигнал за обръщане на посоката на пазара.

Връщането над ключовото ниво от 1.20 EUR/USD ще ускори излизането от доларови позиции на инвеститорите, като ще потвърди промяната на тренда.

още от Коментари
18
Петък
Януари