Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Опасността от Ислямска държава тегне над сирийския бежански лагер Ал Хол

Снимка: Guliver / Getty images

Пазачи, намушкани с нож, опити за бягство, черно знаме на Ислямска държава (ИД), издигнато от нейни поддръжнички. В бежанския лагер Ал Хол в Сирия жени и деца, свързани с джихадистите, показват открито враждебността си към кюрдите, които ги пазят.

Гневът е удържан с големи усилия в този лагер в Североизточна Сирия, в който са струпани над 70 000 души - сирийци и иракчани, но също така и французойки, белгийки или германки.

Пред журналист на АФП жените бързат да порицаят липсата на помощи и лошите медицински грижи. Без колебание хвалят "халифа" Абу Бакр ал Багдади, лидерът на ИД, чиято съдба е неизвестна. Уверяват предизвикателно, че чакат заповедите му.

Иракчанка и майка на три деца, Ум Сухаиб признава, че пазачи на Асайиш, местната кюрдска полиция, натоварена със сигурността на лагера, са били нападани.

"На два или три пъти имаше намушкани членове на Асайиш", казва 23-годишната жена, признавайки, че отговорността е на "Мухаджират", чужденките, свързани с ИД.

"Защо ги намушкват? Защото те помагат на несправедливостта да тържествува", възмущава се иракчанката, покрита от глава до пети с черен никаб. Тя обвинява пазачите, че извършват "нощни набези" в палатките на "сестрите".

Тя е вдовица на тунизиец, който се е присъединил към ИД. Нейният съпруг, казва тя, е загинал при нападение срещу Сирийските демократични сили (СДС), съюз на кюрдски и арабски бойци, подкрепян от Вашингтон, който води борба срещу джихадистите.

Завръщането на халифата

През март именно СДС обявиха поражението на "халифата", след като превзеха последния бастион на ИД в Багуз, селце в източните покрайнини на Сирия.

През всичките месеци на боеве десетки хиляди души, включително жени и деца на джихадисти, бяха евакуирани, за да бъдат прехвърлени в Ал Хол, в контролираната от кюрдите североизточна част на Сирия.

Общо около 12 000 чужденци - 4000 жени и 8000 деца - се намират в лагерите на североизток, сочат данни на кюрдските власти.

"Дошли сме в лагера само, за да следваме заповедите" на Багдади, казва Ум Сухаиб. Тя иска "възстановяване на халифата, за да можем да живеем там".

Навсякъде в лагера има наблюдателни камери. Разделени от сирийците и иракчаните, чужденките и техните деца живеят в ограден периметър. За да отидат на пазар, да получат помощи или да отидат до клиниките, трябва да ги придружава пазач.

"Има опити за бягство, те ни смятат за врагове", признава Амер Али, отговарящ за сигурността на лагера, имайки предвид поддръжниците на Ислямска държава. Той уверява обаче, че ситуацията е под контрол.

Преди няколко седмици чужденка в друг лагер, Родж, опитала да избяга от болница в района на Маликия (в североизточна Сирия). Свалила черния си никаб в тоалетните и облякла бяла рокля. Но била задържана според два медицински източника.

"Все още има опасност"

В средата на този месец видеоклип, разпространяван в социалните мрежи, показваше черното знаме на ИД, окачено на стълбовете за уличното осветление в Ал Хол, докато жени в черни никаби и деца скандираха "Аллах е най-велик".

ИД "се опитва да разпространява своята идеология чрез жените", добавя Али, като признава, че видеозаписът е автентичен.

Той уверява, че дори децата замерват пазачите с камъни: "Майките им казват "те са тези, които убиха баща ви и унищожиха нашата къща".

Кюрдите, които искат връщане на чужденките и техните потомци в родните им страни, предупреждават, че децата могат да станат "бомби със закъснител", ако не бъдат превъзпитани и реинтегрирани.

Шихмус Ахмед, отговарящ за бежанците в кюрдските власти, е наясно с проблемите, свързани със сигурността.

"Ние нямаме средствата да попречим на всичко, което се случва, но се опитваме да ограничаваме инцидентите", подчертава този представител, признавайки, че има нападения срещу пазачи и служители на международни агенции.

Хората, задържани в лагерите, "остават привързани към своята идеология и все още представляват опасност", предупреждава той.

Под черния си никаб Ум Абдел Азиз не крие гнева си. 20-годишната жена не знае нищо за съдбата на съпруга си, арестуван при излизането си от Багуз преди няколко месеца.

"За нас смъртта е за предпочитане пред този живот и това унижение", заявява сирийката. В Багуз "имаше просперитет. Имахме пари, тук горим в пламъците на ада".

 

Делил Сулейман от Франс прес / БТА

още по темата
още от Коментари
09
Понеделник
Декември