Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Опит за възстановяване на Уолстрийт

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Разпродажбите на акции на щатските борси бяха последвани от бързо възстановяване през миналата седмица. Тенденцията се обърна още в нощта между понеделник и вторник, след като китайската централна банка фиксира курса за деня на по-високи нива на юана. Това сложи край на страховете, че властите се стремят към обезценка на валутата, за да компенсират негативния ефект от търговските санкции на САЩ. Опасенията, че започва валутна война между двете най-големи икономики, по принцип бяха недостатъчно обосновани. Китай се стреми да запази скъп юана, за да няма изтичане на капитали, което би хвърлило финансовата система в колапс. Разбира се, инвеститорите в акции се фокусират предимно върху добрите новини, каквито се оказаха данните за износа на Китай.

Щатските индекси отчитат слабо понижение през седмицата, но се покачиха с няколко процента спрямо дъното си от понеделник. Този растеж от три поредни дни е нормално явление при силните разпродажби преди това. Предстои да видим дали достигнатите максимални стойности за седмицата ще бъдат преодолени през следващите няколко дни, с което да се отвори пространство за продължаване на растежа на акциите. В противен случай ще наблюдаваме още една вълна на разпродажби, която би трябвало да бъде по-силна и по-продължителна от предишната. Анализът на графиките клони към втория вариант. Секторите с повишение през седмицата се оказаха най-консервативните – недвижими имоти, комунални услуги и нецикличните потребителски стоки. Това са акциите, които се представят добре по време на дефлация и рецесия, въпреки че централните банкери отричат развитието на този сценарий. Златото и облигациите продължиха да се покачват, като това също е знак за негативните настроения на инвеститорите.

През тази седмица предстои публикуването на данните за индустрията в САЩ, която е най-слабото звено в щатската икономика. Тя остава сравнително незасегната от глобалното забавяне, особено спрямо индустриалната рецесия в Германия и спрямо общото свиване на икономиката на Великобритания през второто тримесечие, което изненада пазарите с публикуването й през миналата седмица.

още от Коментари
24
Понеделник
Февруари