Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Парите (не) са всичко!

123

 Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на книгата „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Когото и да попитаме в днешно време дали иска повече пари, той ще отговори утвърдително. Въпреки това, болшинството от хора не искат да положат нужните усилия, за да ги имат и се успокояват с думите „Парите НЕ са всичко“. Дали те не си казват същото за работата, семейството, децата, физическата форма? Дали „гроздето не е кисело“? В тази статия ще ви дам моите 5 причини да престанем да омаловажаваме парите и да започнем да учим законите и принципите, които ще ни позволят да живеем по-добре и да станем по-богати.

  1. Това са само пари“

Това е все едно да кажем „Това е само въздух”. Да, но ние се нуждаем от тях, за да живеем. Един приятел веднъж ми каза „Имам 100 лева и ще ми стигнат до края на живота …стига да не си купувам нищо”. За съжаление, няма да стане по този начин (или поне аз не знам как). Това пренебрежително отношение към парите няма да ни позволи да подобрим личните си финанси. Ако харчим все едно утре никога няма да дойде, все някога бъдещето ще дойде и изобщо няма да е розово. Съгласен съм, че парите не ни правят щастливи, но липсата ни е основна предпоставка да не се чувстваме добре. Според изследване, парите са основната причина за споровете в семейството и втория повод за разводите (след изневерите).

Ако „Парите не са всичко“, защо не се опитаме да живеем без тях? Да отидем в някое село, да си произвеждаме сами храната и да се задоволяваме само с нещата, които ни дава природата напълно безплатно. Дори не искаме и да си помислим за такъв вариант, нали? Тогава, нека престанем да изричаме тази очевидна лъжа и да уважаваме парите, а те ще ни помогнат да живеем по-добре и да постигнем целите си.

  1. За парите, оценките и усилията

За да разберем по-ясно отношението ни към парите и хората, които ги имат в по-големи количества, нека се върнем в годините, когато ходехме на училище. Тогава валутата бяха оценките. Аз бях сред „заможните“ ученици, защото за мен знанието беше начина да изпъкна с нещо (не бях много атлетичен и не се вписвах точно в определението за „готин“). Разбира се, „гроздето беше кисело“ за част от моите съученици и те се успокояваха с „Оценките не са всичко“, „Да зубриш е глупаво“ и „Ти само за оценки ли мислиш?“. В същото време, те тайничко също искаха да получават високи оценки и когато това станеше, бяха много горди.

Това беше само един пример и съм далеч от мисълта, че шестиците са нещото, което ще подобри живота ни (но знанията със сигурност могат да го направят), но по подобен начин стоят нещата в почти всички сфери. Знам, че когато чуем „Този (тази) има много пари“, веднага изниква в съзнанието ни човек, който е „луд“ на тема пари, безскрупулен и няма нищо друго (освен парите). Може и така да е за някой, но това не важи за 95% от богатите хора по света и у нас.

Ако искаме и ние да сме с техните финансови възможности (а го искаме, нали?), може поне да променим отношението си към тях и към парите като цяло. Българите обичаме да се „надцакваме“ с фрази като „Мерцедесите нищо не струват. Моята Дачия е в пъти по-добра“ (например), но това не е в наш интерес и колкото по-рано го осъзнаем, толкова по-добре.

още по темата
още от Коментари
14
Сряда
Ноември