Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пет мита за спестяването, в които трябва да спрем да вярваме

Стойне Василев, създател на сайта за лични финанси и собствен бизнес SmartMoney.bg и председател на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК)

Спестяването на част от нашите доходи е едно от най-важните умения за управление на личните ни финанси и е първата стъпка към финансовата ни свобода. Въпреки това, за тази тема не се говори много и съществуват доста митове, които ни пречат да видим реалните ползи от заделянето на средства. В тази статия ще ви споделя 5 от тях, които ще ни помогнат да видим истината за спестяването и как да постигнем целите си.

  1. Икономията е майка на мизерията“

Много често, когато спомена, че спестяването е част от процеса на умното управление на парите ни и то е направило повече хора богати, отколкото всички останали умения, получавам в отговор репликата на Тодор Колев от филма „Опасен чар“ като „доказателство“, че това не е така. Много трудно ще променя мисленето и вярванията на няколко поколения, които са живели в едни други времена, но все пак ще се опитам.

Въпреки че се използват като синоними, тези две думи - „спестявам“ и „икономисвам“ означават коренно различни неща. Първата я свързвам със заделяне на част от дохода ми, което ще ми помогне да постигна големите си цели в живота за сметка на някои глезотийки и времени удоволствия сега, докато „икономисваме“ означава да се лишим от нещо, за да не се минем и да не платим пълната му цена. Интересното е, че невинаги това е свързано с факта, че нямаме съответната сума, а по-скоро, че имаме различни приоритети. Ще дам пример с мой приятел, който „икономисва“ от качествена храна, за да може да харчи по 200 лева на уикенд за алкохол по заведенията. Познавам и доста хора, които дават по 300-400 лева на месец за цигари и талончета за лотарията, а пестят от обувки и дрехи за децата.

Ако погледнем по-общо на нещата, думата „икономика“ означава да управлявам по-добре ресурсите си, за да се максимизира техния ефект. Причината е ясна – на планетата Земя не е възможно всеки човек да разполага с неограничени ресурси от пари, храна, горива и те са неравномерно разпределени сред хората. Ако не беше така, нямаше да си говорим изобщо за финанси, икономика, спестявания и други.

  1. По-добре да инвестираш, а не да спестяваш

Вторият мит, който упорито се е настанил в съзнанието на много хора е, че вместо да спестяват („което няма смисъл и инфлацията изяжда парите“) е по-добре да инвестират. „Уловката“ е, че тези две действия не са алтернативи, а едното следва другото. Ако не заделим част от нашия доход, няма да има с какво да инвестираме. Всъщност, има един начин да го направим и това е да вземем кредит, който да използваме за покупка на активи, които ни носят добра доходност. Въпреки че все повече хора купуват инвестиционни имоти по този начин, мнозинството от инвестициите се правят със спестени средства. Също така, да не забравяме, че заемите също се погасяват като спестяване (не харчим) част от нашия доход.

  1. Харченето е вълнуващо, а спестяването скучно

Големите компании харчат милиарди, за да ни накарат да купуваме повече. В този консуматорски свят да спестяваш е равнозначно да вървиш срещу тълпата. Никой не обича да заделя част от дохода си, защото това е скучно. Далеч по-вълнуващо е да похарчим парите за нова кола, почивка или последен модел смартфон. „Веднъж се живее“ са казали хората. Това е и основната причина повечето хора да започнат да спестяват, когато „ножът е опрял до кокала“ и няма друг изход. Имам много познати, които предпочитат да вземат кредит, вместо да заделят тези пари. Те приемат месечните вноски по заема като вид услуга, подобно на сметките за телефон или за ток, а не като реално задължение.

Учудващо е, че вземането на кредит се приема за проява на висок социален статус, а спестяването като мислене на дребно. Имал съм клиенти, които се срамуват да кажат на техните приятели, че заделят част от дохода си, за да не ги помислят за „скръндзи“.

  1. Спестяването не е задължително

Задължително ли е да си платим месечната вноска по кредита? Да, защото в противен случай, банката може да вземе жилището ни. Трябва ли да си платим сметката за ток? Разбира се, защото ще останем на тъмно и студено следващия месец. По същия начин стоят нещата и с останалите битови сметки, застраховките, данъците и други задължителни плащания. Искаме или не, намираме начин да си ги платим.

А какво ще стане, ако не спестим нищо този месец и изхарчим цялата си заплата до последната стотинка? Нищо няма да стане и животът ще се продължи както преди. Това е и основната причина повечето хора да отлагат за последно заделянето на средства, след като са платили всички задължителни разходи и са похарчили по-голямата част от остатъка. И тогава идва краят на месеца, в който те трябва да решат дали да си купят някоя и друга дреболийка или да спестят нещо. Разбира се, че ще предпочетат моментното удоволствие, защото никой не обича да се лишава от нещо в името на някаква бъдеща и неясна цел.

По различен начин щяха да стоят нещата, ако бяхме поставили себе си на първо място преди банките, ВиК, Топлофикация и другите институции. Това е идеята на принципа „Плащай първо на себе си“ и той е свързан с това да спестим част от дохода си за големите ни цели в живота, още когато получим дохода, а не когато изхарчим всичко и си казваме, че не може да спестяваме.

  1. Парите няма да ми донесат щастие

Никой не спестява заради самото спестяване. Парите като такива не са направили никого щастлив. Те са просто средство, за да постигнем големите си цели и мечти в живота. Всъщност, има два подхода. Първият е да живеем за днешния ден и да не мислим за бъдещето. Тези хора харчат всичките си пари за моментни удоволствия, теглят кредите за всяко желано нещо и често си купуват билети от лотарията. Техният девиз е „Когато му дойде времето, ще му мисля“. Ако този начин на живот ви харесва, продължавайте в същия дух.

Има и друга категория хора, които искат да постигнат нещо повече. Те не живеят само за момента, а искат да израстват и да се развиват. Те не се задоволяват с това да ходят на работа, да изкарват някаква заплата и да получават ниска пенсия след години. Те мислят за бъдещето – своето и на децата си. Те имат големи мечти и цели. Не разчитат на късмета си, а вървят по пътя на успеха. Те знаят, че спестяването е част от него и нито за миг не си мислят, че могат да го пренебрегнат.

Вие от кои хора сте?

Това бяха 5 от най-разпространените митове за спестяването. Дали ще повярваме в тях или не, зависи от самите нас. За мен, да заделям част от доходите ми в името на големите ми цели в живота се е превърнало в навик и вече виждам първите резултати. Не го приемам като лишение, а дори напротив – като възможност да изградя нещо голямо, без да разчитам на случайността и късмета. Със силата на спестяването и инвестирането всеки човек може да постигне неща, за които дори не си е мечтал.

още от Коментари