Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Плюсове и минуси на борсово търгуваните фондове (ETFs)

316

Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Пасивното инвестиране в индексни борсово търгувани фондове (ETF) си има своите почитатели по света от десетилетия, а от няколко години и в България вече имаме достъп до този инструмент. Тези инвестиционни схеми предлагат много предимства, но имат и недостатъци, с които трябва да сме запознати преди да вложим парите си в тях. В тази статия съм представил основните плюсове и минуси на индексните борсово търгувани фондове.

Предимства на инвестициите в ETF-и:

Възможност да инвестираме с по-малки суми

Ако решим да си купим акции от 500-те най-големи компании в САЩ, ще ни трябват стотици хиляди долари, а таксите за нас като индивидуални инвеститори ще са убийствени, а това от друга страна ще намали драстично годишната ни доходност. Борсово търгуваните индексни фондове генерират милиарди долари капитал от много дребни инвеститори и таксите им за търговия са доста по-ниски, като печелят най-вече от мащаба на бизнеса си. Освен това, те разделят този голям капитал на малки парчета (дялове) и само срещу няколко стотин лева може са си купим дял от икономиката на САЩ, Германия, Италия или друга страна.

По-ниски такси от алтернативни инвестиции

Едно от основните предимства на индексните фондове са ниските такси за закупуването и управлението им. Причините за това са очевидни:

  • Те не наемат високоплатени портфолио мениджъри, които да имат знанията и опита да избират най-добрите инвестиции.

  • Не плащат високи разходи за непрекъсната търговия на фондовите пазари, а само закупуват акциите от съответния индекс и ги държат.

  • Не наемат големи сгради, където да работят всички служители. На практика, управлението на един такъв фонд може да се прави само от няколко души, които само следят дали някоя компания не е излязла или влязла в индекса. Всичко останало се извършва от софтуер.

Много от тези пасивни индексни фондове имат такси за покупка от само няколко цента на дял и годишна такса за управление между 0.1% и 0.2%, което е десетки пъти по-малко от подобни взаимни фондове.

По-добра диверсификация и по-малък риск

 

„Риск“ е една от онези думи в инвестирането, които не разбираме напълно, преди да сме загубили пари. Диверсификацията означава, че разпределяме парите си в повече активи, като губим част от доходността, но така си намаляваме значително риска. Това е така, защото е много по-вероятно цената на един актив да падне (или да се повиши), отколкото на 10, 20 или 500.

ETF-ите следват индекси като S&P 500 (който обединява 500-те най-големи компании в САЩ) и като си купим дял от него, ние си купуваме част от тези стотици компании. Най-хубавото на индексите е, че ако една компания от тях не се представя добре или фалира, тя ще се замести от по-добра и така ние няма да загубим (а дори ще спечелим дългосрочно).

Например, при една от последните промени в индекса S&P 500 компанията Yahoo! отпада, като тя е заместена с хотелската верига Хилтън. Ако бяхме инвестирали само в индивидуалните акции на някоя компания, щяхме да загубим от спада на цените на нейните акции. Тази диверсификация и замяната на губещи компании с печеливши, намалява като цяло риска от инвестицията в пасивни индексни фондове.

още от Коментари