нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Политико: САЩ санкционират влиятелни българи за корупция. ЕС не прави нищо

Снимка: Shutterstock

Съединените щати наложиха широкообхватни антикорупционни санкции срещу влиятелни българи и повече от 60 свързани с тях дружества, докато Европейският съюз се проваля в опитите си да се разреши кризата с върховенството на закона в балканската страна. Това пише европейската редакция на американското издание „Политико” в публикация, носеща заглавието „САЩ санкционират влиятелни българи за корупция. ЕС не прави нищо“.

Необичайно широкомащабното действие на САЩ поставя ЕС в неудобно положение, тъй като разкрива неспособността на блока да упражнява контрол в собствения си „заден двор“ на фона на изобилието от корупционни скандали, често свързани с еврофондове, които се оказват в ръцете на българската мафия и мощни олигарси, отбелязват от изданието.

Този ход представлява най-мащабното действие по закона „Магнитски”, предприето за един ден, откакто съществува тази програма, подчертава изданието

„Съединените щати застават до всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, като насърчават търсенето на отговорност и сметка от корумпирани представители, подкопаващи икономическите функции и демократичните институции на България", посочва иректорът на Службата за контрол на чуждестранните активи към финансовото министерство на САЩ Андреа М. Гаки в изявление.

От „Политико” отбелязват, че действията на САЩ са в контраст с тези на Европейския съюз, който е избрал да не застане на страната на българите, които се борят с корупцията.

В последните години председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и канцлерът на Германия Ангела Меркел обърнаха гръб на влошаващата се ситуацията с върховенството на закона в най-бедната страна в ЕС. Бившият министър-председател на България Бойко Борисов, който играе водеща роля в политиката на страната през по-голямата част от десетилетието, е близък съюзник на дясноцентристката Европейска народна партия и никога не получавал критики за съдебните провали в страната. Макар че бившият пожарникар и шампион по карате загуби властта след изборите през април, според социологическите прочувания неговата партия ГЕРБ продължава да е първа политическа сила преди изборите на 11 юли.

Макар че корупцията отдавна е идентифицирана като проблем в България, мащабът на скандалите през последната година разкри как олигархична мафия на практика е овладяла държавата и упражнява контрол чрез институции като съдебната власт, службите за сигурност и медиите.

Най-високопоставеното санкционирано лице е Делян Пеевски - противоречив медиен магнат и бивш депутат.

„Пеевски регулярно е участвал в корупция, използвайки търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество“, се казва в решението на Министерството на финансите на САЩ за налагане на санкции.

Пеевски, който е свързан с Движението за права и свобода - член на либералната група „Обнови Европа”, изпъкна като един от символите на проблемите на страната с корупцията. От САЩ подчертават, че той е „работил активно за оказване на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г.”

Министерството санкционира още и беглеца и казино барон Васил Божков „Черепа“ – един от бай-богатите българи, както и Илко Желязков, който в момента работи в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Санкционирани са и 64 организации, свързани с тримата българи, като те вече нямат достъп до американската финансова система.

Успоредно с това Държавният департамент на САЩ обяви забрани за влизане в страната по-широк списък с български публични личности и техните семейства, включително бивш заместник-министър.

„Големият въпрос е кого са корупмирали“, коментира Елена Йончева - член на Европейския парламент и Българската социалистическа партия, която е водещ критик на Борисов.

Върхът на айсберга

В мотивите си за решението от финансовото министерство на САЩ посочват, че Божков, който успя да регистрира политическа партия, спечелила почти 3% от вота на изборите в април, докато се укрива в Дубай, е „подкупвал няколко пъти държавни служители“, включително и „ настоящ политически лидер”.

От министерството уточняват, че бизнесменът е „планирал да осигури парична сума на бивше българско длъжностно лице и на български политик по-рано тази година“, за да му помогне да създаде „канал, чрез който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители“.

Финансовото министерство обвини и Желязков, че е действал като фронтмен на Пеевски в корупционни сделки.

„Пеевски е използвал Желязков за схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност“, казват от правителството на САЩ.

От „Политико“ отбелязват, че лидерът на партията за борба с корупцията „Да България” Христо Иванов е приветствал санкции.

„Пеевски и Божков са участници в голяма корупционна схема, която трябва да бъде разбита, а Борисов трябва да напусне политическата сцена“, коментира той пред репортери в София.

Мая Манолова, бивш омбудсман и един от лидерите на опозиционната партия „Изправи се! Мутри вън!”, създадена след вълната от антикорупционни протести миналата година, заяви, че санкциите подчертават острата нужда от реформи.

В изявление късно в сряда българското външно министерство не адресира конкретни случаи, но заяви, че ангажирана с борбата с корупцията и остава в готовност за диалог с Вашингтон. 

още по темата
още от Коментари