Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Предпазлив ръст на еврото

100

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Единната европейска валута се покачи с един цент и се търгуваше в петък на равнището от 1.1750 EUR/USD. Поскъпването на еврото последва много добрите данни за заетостта в американската икономика, което е в противоречие с логиката.

Броят на новите работни места се оказа по-висок от очакванията за юни, а резултатите от предишните няколко месеца бяха ревизирани нагоре. Безработицата се повиши, а ръстът на заплащането се оказа по-слаб от прогнозите. Това бяха двете причини да видим покупки на евро, а не на долари. Първата от тях, обаче, не е основателна. Ръстът на безработицата от 3.8% на 4% се дължи на навлизането в работната сила на завършилите образование. Щатската икономика създава работни места за вече 93 поредни месеца.

Дори по-слабото повишение на заплащането на труда няма да промени политиката на Федералния резерв от нови две покачвания на лихвата до края на годината. Това, което ще бъде в подкрепа на щатската валута, е търговската война на Тръмп. Негативните ефекти от нея ще доведат по покупки на долари, въпреки че това ще влоши още повече търговските предимства на страната. Те предстои да станат факт след няколко месеца и ще зависят от сериозността на отговора на ЕС и Китай.

В момента валутните спекуланти следят внимателно равнището от 1.18 EUR/USD, над което ще се остави пространство за тест на 1.20. Възможно е да видим промяна на диапазона на търговия към 1.15-20 EUR/USD до края на годината, но неизвестните около търговската война и повишението на лихвите все още не предвещават толкова лесен за прогнозиране валутен курс.

още от Коментари
15
Петък
Февруари