нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Предпазливост на борсите преди празниците

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Седмицата ще се запомни със споразумението между Великобритания и ЕС, което обаче не се отрази на фондовите пазари в Европа. Краткотрайните ръстове на акциите не бяха достатъчно силни, за да обърнат негативната тенденция, която дойде отвъд Атлантика.

Щатските индекси се представиха значително по-слабо от водещите индикатори в Европа и Азия, с обичайното вече изключение на Китай, където страховете за търговската война на Тръмп продължават да се отразяват върху акциите. Американският пазар се оцвети в червено, като загубите а основните индекси бяха между 2 и 3% за седмицата. Това е необичайно за седмицата с Деня на благодарността, която по принцип е изключително позитивна за пазарите и дава началото на предколедния ръст на цените.

Тази година се отличава с доста по-негативните настроения на инвеститорите. Индексът S&P 500 слезе до ниските нива от началото на корекцията през октомври и в края на седмицата беше под равнището от 2650 пункта. Това бяха и най-ниските стойности преди един месец, след което стана възстановяването на пазара преди и веднага след изборите в САЩ.

Всички сектори на американския пазар се оцветиха в червено. Най-слаби бяха загубите при производителите на електрическа енергия, както и при някои специализирани фондове за недвижими имоти. Това са компании, които дават високи дивиденти и привличат капиталите в очакване на икономическото забавяне и високи лихви.

Спадът на Уолстрийт през последната седмица не показа, че има съществена промяна на тези очаквания. Засега инвеститорите не залагат на голяма криза, но и не виждат причини за покупки на акциите преди края на годината. Първият работен понеделник след Деня на благодарността обичайно е много позитивен. Ако и през тази година има силен растеж, вероятно това ще е сигнал за закъснял растеж преди коледните празници. Още повече, че спадът на петрола ще сложи край на опасността от инфлация и от там на още по-високи лихви.

Остава лидерите на Китай и САЩ да постигнат някакво споразумение по търговските спорове по време на срещата на Г-20, за да има позитивна новина, която да доведе до старт на коледния ръст.

още от Коментари